Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rose-Marie Sundström: En regnbågsmugg gör dig inte tolerant

Uppdaterad 16.06.2014 16:16.
Rose-Marie Sundström

I morse gick jag in i en R-kiosk för att köpa en kopp kaffe. Utan att tänka valde jag koppen med hjärtan i alla regnbågens färger, fotade den och twittrade den på hashtagen #suvaitsevaisuus, tolerans. När jag steg ut på gatan med min toleransmugg kände jag mig för en stund bra. Det kändes bra att folk ser hur jag tycker och tänker. I nästa stund fick jag en rejäl mental smäll rakt i ansiktet av mitt kritiska jag.

En mugg gör dig inte tolerant. Speciellt inte en mugg som är en produkt av ett privatföretags marknadsföring. Skillnaden mellan ett politiskt parti och ett företag är att ett politiskt parti vill att du tycker det ena eller det andra medan ett företag vill att du, i det här fallet, köper mera kaffe. Den här skillnaden verkar bli allt mer otydlig då aktuella frågor inom samhällsdebatten kommer upp också då reklamnissarna brainstormar. Samhällsdebatten liknar allt mera ett Samhällsdebatt AB.

Det är bra om företag börjar tänka mera på sin värdegrund. I dagens läge säljer ekologiskt och etiskt bra så det är bara att köra hårt. Men vad ska man tänka då värdefrågor blir marknadsföringsredskap? Den största risken är väl att hela kampanjen urvattnas, då den uppfattas enbart som ett pr-trick. För att en gemensam värdegrund för ett företag ska vara trovärdig i absolut mening ska den accepteras av varenda en på företaget, inte bara av ledningen. Hur konstigt blir det inte att du tillfrågas under arbetsintervjun: hur förhåller du dig till äktenskap mellan samkönade par?

Faktum är trots allt att samhällsdebatt och konsumtion alltid flutit in i varandra. Då någon väljer det ekologiskt producerade vitvinet från Sydafrika, väljer en annan en glass som producerats av ett multinationellt företag som marknadsför modersmjölksersättning i länder där rent vatten är en bristvara. Vi gör politiska val varje dag, också i matbutiken. Varje val är betydelsefullt, men när väger de som mest?

Doktoranden Gustav Medberg vid Hanken berättade att en undersökning från år 2011 visade att över hälften av gruppen 17-25 åriga trodde att de val de gjorde som konsumenter hade mer makt att förändra samhället och världen, än vilka politiker de röstade på. Kaffe, vin eller glass är och ska vara samhälleliga frågor som riktar sig mot företagens etiska och ekologiska ansvar. Men det finns alltid någon som köper den billigare, oetiska eller oekologiska produkten. Och vi gör ett misstag om vi glömmer att lokalpolitikerna är med och bestämmer vilka företag som producerar vår skolmat. När det gäller att påverka betyder bananen i butiken inte lika mycket som din röst i nästa val.

Läs också: Kaffekopp för tolerans - äkta värden eller pr-trick?