Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåbarnen får inget extra tandvårdspaket

Från 2014
Uppdaterad 17.06.2014 15:45.
Dörr till tandkliniken i Ingå.
Bildtext Många barn har inte besökt tandkliniken i Ingå på länge.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Ingå köper inget extra tandvårdspaket för att kolla upp Ingåbarnens munhälsa. Tidigare i våras kom det fram att Ingåbarn inte har blivit kallade till tandläkaren på fem år.

Det var Ingås nya tandvårdsföretag Mediverkko som lyfte upp problemet med att småbarn och lågstadieelever i Ingå inte har fått sina tänder granskade. Företaget erbjöd staden ett extra servicepaket för att få situationen under kontroll.

Ärendet bordlades för vidare utredningar på grundtrygghetsnämndens möte i slutet av april. Ärendet var på tapeten igen på nämndens möte 12.6. Då beslöt nämnden att inte ingå ett tilläggsavtal med Mediverkko.

Granskning i stället

Kommunen har utrett barns och ungas besök hos tandvården utgående från den statistik som finns i kommunens patientdataprogram. Enligt lagen ska barn som är tre respektive fem år granskas av en tandsköterska och skolelever i ettan och femman ska besöka tandläkaren.

Men huruvida barnen har kallats till granskning eller ifall föräldrarna själva har beställt tid går inte att få fram ur statistiken.

Därför förutsätter nämnden att de barn och unga som möjligen blivit utan tandvård kallas till munhälsovården för granskning. I övrigt så ska barn och unga kallas såsom lagen säger.

Ingåbarn fick ingen tandvård