Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa bötar för långtidsarbetslösa

Från 2014
Uppdaterad 17.06.2014 07:02.
Jupiter-stiftelsen i Vasa.
Bild: YLE/Juho Karlsson

Vasa stad tvingas betala 2,7 miljoner euro böter till staten eftersom staden inte lyckats i tillräcklig grad erbjuda jobb åt arbetslösa. Arbetet för att minska på arbetslösheten fortsätter, men det är inte lätt i dagens ekonomiska situation.

Jyri Luoma, utvecklings- och kommunikationschef på Jupiter.
Bildtext Jyri Luoma
Bild: YLE/Juho Karlsson

- Vi måste försöka hitta korta och längre arbetsmöjligheter åt arbetslösa, men det är inte lätt. Det finns inte så många arbetsuppgifter som är lämpliga för alla. Allt fler arbeten kräver åtminstone en liten utbildning, säger Erkki Penttinen, direktör för socialarbete och familjeservice på Vasa stad.

Arbetslösheten i Vasa - Spela upp på Arenan

Staden stöder bland annat Jupiter-stiftelsen med över en miljon euro i året. Jupiter-stiftelsen är en organisation som försöker skola långtidsarbetslösa till arbetslivet. Stiftelsens utvecklings- och kommunikationschef Jyri Luoma tycker att staden skulle kunna göra ännu mer för de arbetslösa i staden.

- Absolut, det finns så mycket ogjort arbete över allt. Med bra organisering kan man utveckla det till aktivt arbete, säger Luoma.

Nytt projekt inom äldreomsorgen

Inom staden har man redan tagit initiativet att skapa fler jobb åt arbetslösa.

- Vi har börjat ett projekt för över ett år sedan, där långtidsarbetslösa hjälper äldre människor. De följer till exempel klienten till polikliniken eller läkarmottagningen. De arbetslösa har varit en bra lösning för personer som behöver en stödperson, säger Penttinen.

Både de arbetslösa och de äldre har varit nöjda med projektet och Penttinen hoppas att projektet kan fortsätta.

- Det finns mycket att göra där och jag tror att några av dem som har gjort de här kortvariga arbetsuppgifterna hittar ett nytt yrke och börjar skola om sig, säger Penttinen.

Ansvarsperson

Enligt Penttinen finns det även planer att till hösten anställa en person som skulle ansvara för och ha en bättre helhetsbild över sysselsättningsfrågor.

- Det har under åren splittrats så att det finns många olika projekt inom staden, men vi försöker få en helhet, så att det skulle vara lättare att utvärdera och se vilka åtgärder som ger bättre resultat än hittills, säger Penttinen.