Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad inför strama budgettyglar

Från 2014
Uppdaterad 17.06.2014 09:00.
Rådhuset i Jakobstad , Österbotten
Bildtext Arkivbild

Det blir en stram budget i Jakobstad 2015. Ett krismedvetet fullmäktige efterlyste sparåtgärder och slog fast mindre investeringar än tidigare år.

Investeringarna får uppgå till högst 13,4 miljoner och utgiftsökningarna måste bli små slog stadsfullmäktige fast på sitt möte i måndags.

- Det är tuffa men realistiska budgetramar, sade stadsdirektör Mikael Jakobsson. Till exempel social- och hälsovårdsnämnden får nöja sig med en 0-budget.

Revisionsnämndens kritiska rapport av stadens ekonomi hördes också i talturerna. Många ledamöter efterlyste besparingar. Enligt revisionsnämnden är den höga skuldsättningen och investeringstakten inte hållbar.

- Vi får leva sparsamt, sade SFP-gruppens ordförande Owe Sjölund.

Samma krismedvetenhet hördes också i de andra fullmäktigegruppernas talturer. Skatteuttaget på 21,25 procent hör till det högsta i landet och skuldsättningen är långt över landets genomsnitt i kommunerna.

- Man blir mörkrädd när det gäller stadens ekonomi, sade Markus Karlsson (KD).

Utan stadens affärsverk hade det sett ännu dystrare ut ifjol. Nu blev underskottet 1,9 miljoner istället för 4,4 miljoner. Men det är illa nog och fortsätter man på den här vägen har man snart tömt stadens kassa på gamla ackumulerade överskott.

På den positiva sidan noterades att arbetslösheten ändå är relativt låg, runt 10 procent, och social- och hälsovårdsnämnden har fått ner utgifterna till landets medeltal. Kostnaderna för hälso- och sjukvården börjar till och krypa under medeltalet, sa Anna-Maja Henriksson (SFP).

Efter att flera ledamöter påtalat att staden bötat en halv miljon för att man inte klarat av att sysselsätta långtidsarbetslösa kom stadsdirektör Mikael Jakobsson med ny information. Samarbetet med Retro kommer att öka och fler långtidsarbetslösa kommer att få sysselsättning.

- Det kommer att spara 150 000-200 000 per år, sade Jakobsson.

Revisionsnämndens ordförande Kaj Nyman tyckte att krismedvetenheten ökat. Men om samstämmigheten räcker till för att verkligen få ner utgifterna visar sig då budgeten ska knåpas ihop senare i år.

I flera talturer efterlystes nya sätt att jobba för att få ner kostnaderna, men hur de kommunalt anställda ska göra jobbet både effektivare och billigare var det svårare att förklara. Permitteringar har politikerna valt att avstå ifrån.

- Permitteringar tog vi till för några år sedan och det var ett av de tyngsta besluten jag varit med om, säger Rickard Sjölund (SDP).