Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

GM återkallar ytterligare 3,2 miljoner bilar

GM:s huvudkontor i Detroit i USA

Den amerikanska biltillverkaren General Motors återkallar ytterligare över tre miljoner bilar för att reparera fel i tändningslås.

Felen finns i modeller av Chevrolet, Cadillac, Chevy och Buick som har tillverkats sedan år 2000.

GM har tidigare återkallat 2,6 miljoner fordon på grund av fel i tändningslås. Största delen av bilarna som behöver repareras finns i USA.

Den amerikanska kongressen har inlett en utredning om varför GM inte har reagerat på felen tidigare, trots att problemen med tändningslåsen har varit kända i minst elva år.

Företaget har under de senaste veckorna återkallat totalt över 7 miljoner fordon bland annat på grund av fel i framvagnen och servostyrningen i vissa modeller.

Man har också upptäckt materialfel på drivaxlarna i vissa modeller medan GM:s fordon också har haft problem med krockkuddar, vilket kan ha orsakat flera dödsfall.

Problemen med tändningslås kan orsaka dödsfall

Enligt GM kan tändningen under färd slås av från "på" till "radioläge" och då stannar motorn och krockkuddarna utlöses inte.

GM:s rekommendation är att inte låta nyckeln sitta i en nyckelknippa med andra nycklar för då kan tyngden av dessa bidra till att nyckeln vrids om i låset.