Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ja till ungdomshem i Ingå

Från 2014
Uppdaterad 17.06.2014 15:48.
Västerkulla är en möjlig plats för ett ungdomshem i Ingå.
Bildtext Västerkulla var först aktuell för ett ungdomshem, senare diskuterades Torp

Ingå kommunfullmäktige säger ja till ett ungdomshem kommunen. Men företaget som vill etablera ungdomshemmet kanske drar sig ur.

Ingå kommunfullmäktige sade efter en timme lång debatt och omröstning ja till att specialbarnhemsverksamhet kan etableras på kommunens område, Rösterna föll 16-10 på måndagskvällens fullmäktigemöte.

Att företaget CareCompononent/ Milapro Oy har velat starta ett ungdomshem i Ingå har väckt het debatt under flera månader.

Företaget har önskat starta ett specialbarnhem för unga i Ingå, något som bland annat skulle föra med sig ett tjugotal nya jobb i kommunen.

fullmäktigeledamöter sitter i en sal och har fullmäktigemöte
Bildtext Rösterna föll 16-10 i fullmäktige

Inte längre aktuellt

Men projektet har valsat runt i kommunens olika instanser i 8-9 månaders tid. Därför har företaget nu dragit sig tillbaka och meddelat att projektet inte längre är aktuellt.

Mycket av diskussionen de senaste månaderna har handlat om hur ungdomshemmets undervisning kan integreras i kommunens skolväsende.

Beredningen och beslutsgången kallades under mötet en såpa och flera ledamöter tyckte att beredningen inte fungerat. Många ville ha specialbarnhemmet till Ingå och tyckte att kommunen ska bära sitt ansvar, men många frågade sig också om den lilla kommunen Ingå klarar av det.

Skenheligt

Företagaren och samlingspartisten Teresa Grönholm var en av dem som var emot det här sociala företaget och såg det som skenheligt godkänna ett ungdomshem. Motiveringen var att det endast finns en liten organisation, ingen specialkunskap, inga pengar, inget högstadium och inte ens en bildningschef för tillfället.

Fullmäktiges enda sannfinländare Marko Merenheimo tyckte att det var bra att det här ärendet tagit tid och frågade om det är så att om ungdomshemmet godkänns så är då följande en mottagningscentral.

Inte förvånad

Britta Lindbolm (SDP) som är för etableringen tycker att det finns ganska mycket fördomar och okunskap om hur ett skyddshem fungerar. Hon är egentligen inte förvånad över det.

- Jag tycker att vi har möjligheter att ta emot det här barnskyddsprojektet om de fortfarande är intresserade att komma hit till Ingå.

- Det som är viktigt är att kommunen är villig att ta emot företag av den här typen och att vi inte har den här inte på min bakgård-inställningen, den avskyr jag totalt.

Läs också:

Bildningsnämnden säger nej till ungdomshem i Ingå
Ungdomshem väcker känslor i Ingå
Ingåförslag: Bygg ungdomshemmet i Torp
Fortsatt utredning om ungdomshem i Ingå
Ingåpolitiker får mer fakta om ungdomshem