Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Problem vid små vattenverk

Från 2014
Uppdaterad 29.08.2014 09:04.
Leena Hiisvirta tycker man borde ställa större krav på vattnets kvalitet
Bildtext Leena Hiisvirta är oroad över vattenkvaliteten på de små vattenverken
Bild: Yle/Barbara Savolainen

Seniorforskare Leena Hiisvirta varnar för att Finland missköter kvalitetskontrollen av små vattenverk. Enligt Hiisvirta har dålig ekonomi och ointresse lett till att man inte noggrant har granskat situationen på de små vattenverken.

Alltför ofta förekommer nu problem med kvaliteten i det vatten man pumpar upp. Hon anser att man dagligen borde ha någon form av kontroll av dricksvatten.

"Brunt vatten inget problem"

- I huvudstadsregionen reagerar användarna omedelbart då de upplever att nånting känns fel i kvaliteten på dricksvattnet, men i övriga delar av Finland har man vant sig vid att lite brunt vatten inte är ett problem. Konsumenterna borde ställa större krav på de kommunala vattenbolagen, säger Leena Hiisvirta.

"Vattenprov en gång i månaden"

Guy Westerholm är driftschef på Raseborgs vatten.
Bildtext Guy Westerholm litar på grundvattnet
Bild: Yle/Barbara Savolainen

På Raseborgs Vatten tar man vattenprov en gång i månaden från alla de 13 vattentäkterna, berättar driftschef Guy Westerholm. Man litar på att vattnet överlag har en god kvalitet då det är frågan om grundvatten.

Med jämna mellanrum förekommer ändå små incidenter, såsom senaste höst då vattnet i Pojo och Fiskars måste skyddskloreras. Orsaken var bakterier som hade upptäckts i dricksvattnet. Varifrån bakterierna härstammar kan ingen med säkerhet säga, påpekar Guy Westerholm. Oftast handlar det om ytvatten som vid kraftigt regn eller storm rinner in i brunnarna.

- Man tycks fortfarande tro att allt som kommer från naturen är gott, hälsosamt och framförallt rent, men så är det inte, påpekar Leena Hiisvirta. Vårt grundvatten kan i ett naturligt tillstånd innehålla en mängd skadliga ämnen, sådana som arsen. Hon tycker att man borde ställa större krav på kommunerna som ju bestämmer vad man lägger pengar på - vattenkvalitet tycks inte vara så viktigt.

Läs också: Ruttna rör blir dyra

Diskussion om artikeln