Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hjälp en medvetslös att andas

Från 2014
Uppdaterad 01.07.2016 19:16.
112
Bild: YLE

I två enkla videoklipp visar Maaret Castrén, professor i akutsjukvård, hur du enkelt öppnar andningsvägarna på en medvetslös person som t.ex. sitter i en bil och hur du lägger en liggande, medvetslös person på sida så att andningsvägarna hålls öppna och personen kan andas.

Av dem som dör vid bilolyckor dör enligt vissa studier så många som en tredjedel för att de blir sittande så att de inte får luft. Att öppna andningsvägarna på en medvetslös är det viktigaste du som utomstående kan göra om du kommer till platsen för en trafikolycka:

Ta tag i pannhåret eller hakan på den medvetslösa personen och lyft huvudet tills du hör att hon andas normalt. Håll huvudet i den ställningen tills ambulanspersonal tar över.

Lär dig annat som kan vara bra att veta om du råkar bevittna en trafikolycka.

Om en medvetslös person ligger på rygg glider tungan ner i svalget och täpper till andningsvägarna.

I stabilt sidoläge hålls patienten i rätt ställning, ifall du måste springa iväg och hjälpa någon annan, men om du inte kommer ihåg alla detaljerna om hur ben och armar ska böjas duger det bra att vända patienten på sida, så att kinden kommer mot marken, och hålla henne i den ställningen.

Mer om ämnet på Yle Arenan