Hoppa till huvudinnehåll

Vega

En dans på rosor

Från 2014
Uppdaterad 11.08.2014 10:05.
Annika Cleo
Bildtext Annika Cleo är en av Vegas sommarpratare 2014

- Jag älskar att leva, mitt i all trasighet och fransar njuter jag av att skapa, av att ha en kropp att uppleva med, att känna både glädje och sorg, hela känslospektret.

I artisten Annika Cleos sommarprat blir det en del axplock ur hennes liv och hennes tankar. Och om Annikas engagemang i ett barnhem i södra Indien.

Annika Cleo är född i Göteborg. Hon har vuxit upp i Göteborg och Helsingfors I sitt sommarprat dras hon sig till minnes en fest i barndomshemmet, där de vuxna, en exotisk skara vackra damer och stiliga herrar, äter middag under skratt och glam. Efter middagen får lilla Annika och systern Ulrika framföra en dansshow utan like.

Sången och musiken genomsyrar Annika Cleos sommarprat. Hon berättar om ungdomsmusikalen i Göteborg som gav blodad tand och ledde till studier på Balettakademiens musikallinje.

"Dansa kan man lära sig, spela teater kan man lära sig, men sjunga föds man till. Så sjung för mig, sjung!" sade akademiens rektor Lia Schubert. Och Annika sjöng.

Jag är en sant lycklig människa

- Jag tackar varje dag för allt det vackra i mitt liv. Jag tackar också för stunderna då själen kämpar och hjärtat fladdrar, då inget går som jag vill och allt känns tungt.

Under en resa till södra Indien kom Annika Cleo i kontakt med en man som driver ett barnhem för kastlösa. Organisationen, som står bakom barnhemmet, driver också olika kvinno-, miljö- och utvecklingsprojekt. Kastsystemet är slopat enligt lag, men i verkligheten lever det kvar. Genom att utbilda och informera kvinnor och barn kan det ske en förändring.

- Vattenbristen är skriande och sjukdomar vanligt förekommande. Det handlar bland annat om lära ut rudimentär kunskap om hygien och vatten. Att tvätta händerna med tvål och koka vattnet innan du dricker det.

- Sedan jag var där har jag med hjälp av engagerade själar gjort några insamlingskonserter för att ekonomiskt underlätta arbetet vid barnhemmet Annai.

Ekenäsbon Annika Cleos sommarprat handlar också om att duga som den man är.

- Jag tror på människan. Jag tror att vi är fantastiska, skapande varelser som är kapabla att rensa i röran, tänka om och forma tillvaron till något meningsfullt. Livet är inte bara en lek, utan även en dans på rosor!

Annika Cleo sommarpratar den 2 juli kl. 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Mer om ämnet på Yle Arenan