Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt teleskop ger bättre bild av stjärnhimlen

Från 2014
Uppdaterad 17.06.2014 21:10.
Hans Lindén, Johan Wadström och Matts Andersén uppe vid teleskopet på Meteorians tak.
Bildtext Hans Lindén, Johan Wadström och Matts Andersén uppe vid teleskopet på Meteorians tak (arkivbild)
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Den astronomiska förening Vasa Andromeda går i väntans tider. Ett nytt teleskop är på kommande och med det kommer medlemmarna att kunna se ännu längre ut i rymden än tidigare.

- Vi har väntat ganska länge och samlat pengar. Nu har vi fått ihop tillräckligt med finasiering för att köpa nytt teleskop, säger Hans Lindén, som är aktiv i föreningen.

Teleskopet heter Orion Optics ODK16 och tillverkas i Storbritannien. Leveranstiden är ganska lång, i skrivande stund har medlemmarna i föreningen väntat tre månader. Förhoppningen är att det ska levereras inom en månad så att det ska vara klart för användning till hösten.

Det är rejäla doningar som amatörastronomerna kommer att få till sitt förfogande. Spegeln har en diameter på 40 centimeter - dubbelt upp mot det nuvarande, tillfälliga 20 centimetersteleskopet. Den som kan sin matematik förstår att den insamlade mängden ljus blir fyra gånger så stor mot tidigare.

- Teleskopet samlar in omkring 3000 gånger mer ljus än vad människoögat gör, det säger en del om effekten, säger Lindén.

Hans Lindén om Vasa Andromeda

12:52

Hur långt ut i rymden man kan se med det nya teleskopet är lite svårt att säga, men enligt Hans Lindén borde man kunna se en aktiv galax som befinner sig på två miljarder ljusårs avstånd.

- Det är en så kallad kvasar i Jungfruns stjärnbild. Det är på vårarna som vi ska ha möjlighet att se den.

Smakar det så kostar det. Bara teleskopröret går löst på 10 000 euro. Sen tillkommer styrsystemet som gör att teleskopet kan följa med stjärnornas vandring över himlen.

Det nya teleskopet möjliggör också allt mer avancerad fotografering av stjärnhimlen. Det här är en del av astronomin som Hans Lindén hoppas att man ska kunna syssla mera med från och med hösten.

Se också:
Vaasa Andromedas webbplats
Vasa Andromeda på Facebook