Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Midsommarens lilla lathund

Från 2014
Uppdaterad 19.06.2014 11:59.
hängmatta

Här kommer några påminnelser innan du kan slänga dig i hängmattan och njuta av sommarens finaste helg.

blåsrazzia

Polisen är flitigt i farten på midsommarhelgen, både på land och till havs. På landsvägarna kollar polisen speciellt körhastigheter, omkörningar, avstånd och förstås nykterhet. Många blåsprov görs i närheten av festplatser.

I fjol omkom hela 21 människor under sommarmånaderna juni och juli i trafikolyckor där rattonyktra var inblandade. De flesta rattfylleristerna åker inte fast på riksvägarna utan på de mindre vägarna. Unga bilister är överrepresenterade bland rattfylleristerna.

rusning i trafiken

Till havs koncentrerar sig polisen i år främst på nykterhet, flytvästar och utrustningen i båten.

Trafiken livligast på torsdag och söndag.

Midsommartrafiken beräknas vara som livligast på torsdag mellan klockan 14 och 19 och på fredag. Returtrafiken är som livligast på söndag mellan klockan 18 och 22. Men returtrafiken motsvarar andra sommarveckoslut eftersom många inleder sin semster i samband med midsommaren.

På webbplatsen Mobiroad uppdateras väntetiderna till färjorna kontinuerligt.

"Dela på det pyrotekniska"

Räddningsbranschens centralorganisation påminner för sin del om att en grillad stuga förstör feststämingen. Med en relativt sval midsommarhelg i antågande är det säkert lockande att bränna brasa och elda grill och bastu för att hålla värmen uppe. Men ett gott tips är att dela på pyromanansvaret.

Människor tittar på en midsommarbrasa

En person tar ansvar för grillen, en sköter om bastueldandet och en tredje ansvarar för midsommarbrasan. Ansvaret innebär helhetsansvar, det vill säga allt från förberedelser till det att elden falnat och kolen svalnat.

Tänk på att:
- Glöden i en kolgrill kan behöva ett helt dygn på sig att svalna.
- En bollgrill trivs i skydd för vinden.
- En gasolflaska bör stå upprätt och få ventilation. Temperturen får inte överskrida 40 grader celsius.
- Gaslukt alltid betyder fara,
- Ha brandfilt eller vattenhinkar nära till hands.

Innan du planerar en större brasa är det bra att kolla att det inte är varning för skogsbrand i ditt område, att du har markägarens och kommunens tillstånd, att någon hela tiden håller ett vakande öga på elden och att vindriktningen och vindstyrkan är rätt.

Avvikande öppethållningstider

Nypotatisen kokar

På midsommarafton (20.6) får affärerna hålla öppet mellan klockan 7 och klockan 12. Affärer som är mindre än 100 kvadratmeter har fria öppettider.

Midsommardagen (21.6) håller affärerna i regel stängt, undantaget är de som är mindre än 100 kvadratmeter. På söndagen (22.6) är det normala öppettider.

Hus i skärgård.

Till undantagen hör också kiosker, dagligvaruaffärer i glesbygden, butiker i samband med bensinstationer och butikerna på Åland. De får hålla öppet.

Alko håller öppet torsdag 19.6 kl. 9-20, midsommaraftonen kl. 9-12 och är stängt på midsommardagen.

VR:s fjärrtrafik har specialarrangemang under helgen. Endel turer är helt inställda både på fredag och lördag. På torsdagen följer man fredagstidabeller och på fredagen är det lördagstidtabeller som gäller.

På söndagen den 24.6 gäller söndagstidtabeller.