Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Donkeyboy och metalmusiken

Från 2014
Donkeyboy i gymmet.
Bildtext Donkeyboy i gymmet. Grym metalstämning på gång.
Bild: YLE / Niklas Aldén

Visste ni att Donkeyboy gillar hårdrock? En av medlemmarna har till och med spelat i ett metalband.

Norska Donkeyboy är omåttligt populära i Finland, och en av orsakerna tror bandet är mentaliteten. Tydligen är finnarna och norrmännen är rätt lika.

- I Finland så lyssnar man kanske lite mer på dyster musik som metal och rock, så då är det säkert fint att få höra på lite pop emellanåt också. Det är där vi kommer in i bilden, säger bandet.

- Melankolin och stämningen i låtarna fungerar. Ni har ju till exempel HIM, och vi har Dimmu Borgir, och de går ju lite åt samma håll. Det är det dystra som tilltalar, fortsätter de.

Man skulle kanske inte tro det, men killarna har själva också en metalbakgrund.

- Vi har lyssnat mycket på Dimmu Borgir, och lite Satyricon också. Och så klart Pantera, Metallica och Sepultura och annan hårdrock från 90-talet.

Det visar sig att frontfiguren Cato Sundberg också spelat i ett band som hette Insect som spelade progressiv metal.

- Det var en slags industrimetal, men vi höll inte på så länge. När jag slutade med det bandet så startade vi upp Donkeyboy, och det var ju något helt annat, säger Cato.

Hur kändes det att ta steget från metalvärlden till popvärlden?

- Det kändes bra. Det är mer äkta för oss, att få spela glad musik. I början var Donkeyboy ändå ett rockband, och gradvis förändrades soundet. Det kanske var när låten Broke my eyes blev etta bland osajnade band på P3 som vi började gå mer och mer mot pop. Vi gjorde pop bättre än metal, helt enkelt.

Och tur är väl det. Annars kanske vi aldrig skulle fått njuta av den senaste singeln Crazy Something Normal.

Här kan du se hur det såg ut när vi bad Donkeyboy rita en åsnepojke.