Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjöbevakningen: Lämna alkoholen på fastlandet

Från 2014
Uppdaterad 17.06.2014 20:27.
Yle Nyheter: Faror lurar under midsommaren - Spela upp på Arenan

Då båtsäsongen kör igång ökar också olyckorna ute till havs. Inför midsommarhelgen efterlyser räddningsmyndigheterna nyktra och försiktiga firare, både på sjön och på fastlandet.

Midsommaren brukar vara den livligaste helgen för både sjöbevakningen och sjöräddningen. I år ser det ändå ut som om det kalla och blåsiga vädret skulle resultera i färre olyckor än till exempel förra året.

Enligt Lars Blomqvist, chef för Helsingfors sjöbevakningsområde, kan det tuffa vädret leda till att olyckorna blir allvarligare.

Alkoholen är en stor säkerhetsrisk

Förutom bristande sjövett och dåligt omdöme på havet är alkoholen den största boven i olyckor till havs. Blomqvist delar med sig av sitt viktigaste råd till de som rör sig med båt på midsommaren.

- Man ska ta det lugnt och försiktigt och lämna bort alkoholen när man rör sig ute med båt. Lämna i stället firande till fastlandet.

Flytvästen viktig

Anne Hiltunen, utbildningsplanerare vid Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund, var med i den stora räddningdemonstrationen som arrangerades i Helsingfor på tisdagen. Enligt henne är flytvästen det viktigaste sjöplagget.

- Då man hamnar i så här kallt vatten är det bra att kunna hålla sig stilla. Man ska inte börja simma omkring utan i stället inta fosterställning, vänta på hjälp och göra sig synligt. Man klarar sig inte utan flytväst. Rejäl torrdräkt ökar också överlevnadschanserna.

Enligt lagen ska alla båtar vara utrustade med flytvästar, men alla båtförare följer inte den regeln. Blomqvist säger ändå att attityderna kring säkerheten till havs blivit bättre.

- Överlag skulle jag säga att många saker gått mot det bättre. Till exempel för 30 år sedan så var det mera en skam för en gammal erfaren sjöfarare att använda en flytväst. I dagens läge är det en helt normal sak, säger Blomqvist.

Också då man firar på fastlandet är det viktigt att man är nykter och inte tar onödiga risker. Under uppvisningen i Helsingfors på tisdagen demonstrerade räddningsverket hur det kan gå om man inte är försiktigt då man grillar.

Diskussion om artikeln