Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Seriösa målerifirmor åker inte runt och tigger arbete"

Från 2014
Uppdaterad 18.06.2014 16:10.
Stig Beijar, vd på Korsholms Måleriservice.
Bildtext Stig Beijar, vd på Korsholms Måleriservice.

Flera grupper av irländska målare har den senaste tiden rört sig i trakterna kring Vasa. Stig Beijar på Korsholms Måleriservice säger att seriösa företag inte beter sig som de här grupperna.

Åtminstone en del av grupperna har en taktik som går ut på att man går in på den tänkta kundens gård och erbjuder sina tjänster. Betalt vill man ha i kontanter.

Det att det sommartid rör sig målare i trakten är inget nytt. Stig Beijar, vd på Korsholms Måleriservice, säger att det så länge han kan minnas funnits liknande finländska målare som kört runt sommartid. Det att det nu också tycks finnas utländska målare är nytt för honom.

Beijar säger ändå att Korsholms Måleriservice påverkas minimalt av den här suspekta verksamheten.

- Seriösa målerifirmor åker inte runt och tigger arbete den här årstiden. De flesta har åtminstone halva sommaren fullbokad redan, säger Beijar.

Varningsklockorna borde ringa

Det att de vill få betalt i kontant borde få varningsklockorna att ringa.

- En seriös firma har aldrig någon sådan stil. Man utför arbetet och fakturerar sedan i något skede.

Beijar tycker att det är konstigt att folk väljer att anlita någon som kommer in på gården och erbjuder sina tjänster.

- Visst är det konstigt men det kan ju hända att man blir lite tagen på sängen om de är bra på att sälja. Jag gissar att det är försäljningstaktiken som gör att de får några jobb överhuvudtaget.

Brottslig verksamhet?

Polisen har varit i kontakt med åtminstone en av de irländska grupperna och tagit upp deras personuppgifter.

Man har också kollat upp ett företag som varit på tapeten och det finns inte i förskottsuppbördsregistret i Finland. Men det betyder inte att företaget inte existerar.

Kriminalkommissarie Eero Välimäki på Polisinrättningen i Österbotten kan inte säga om det rör sig om rent brottslig verksamhet.

- Jag vet ju inte vart de har tänkt betala skatt. Men om företaget finns i förskottsuppbördsregistret så kan kunden i alla fall dra slutsatsen att det rör sig om ett företag som tänker betala skatt.

Polisen har fått in en brottsanmälan som gäller att den som anlitade målarna anser att jobbet utfördes dåligt. Husets ägare vill inte betala för det utförda arbetet och har hamnat i strid med målarna.

- Det är inte ett brott att måla dåligt, det är mer en fråga för konsumentskyddet, säger Välimäki.

Också övriga kontakter med polisen har gällt ett dåligt utfört arbete eller att man känt sig pressade att anlita målarna.

Välimäki vill inte betona att det är frågan om utländska målare. Det förhåller sig bara så att de flesta anmälningar som kommit in rör just irländare.

- En kund som bad om kvitto av en irländsk grupp fick det också. Jag har den uppfattningen att det mycket väl kan finnas företag som sköter sig bra.