Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Myggprognoser är bara strunt"

Från 2014
Uppdaterad 18.06.2014 13:16.
Mygga i färd med att suga blod

Midsommar närmar sig och det betyder att folk styr ut till stugorna och holmarna. Tyvärr är det också högsäsong för myggorna just nu och många skulle gärna vilja veta ungefär hur mycket myggor det finns i naturen. Alla prognoser kring antalet myggor är bara strunt, hävdar insektforskaren Lena Huldén.

- De är bara påhitt. I princip skulle jag kunna säga vad som helst eftersom de alltid stämmer någonstans i Finland, säger hon.

Huldén säger att det finns så mycket som inverkar på antalet myggor att alla uppskattningar om deras antal garanterat kommer att gå fel. Finns det lite myggor på ett ställe kan det några meter bort finnas betydligt flera.

Huldén säger ändå att det i princip inte kan finnas oerhört mycket myggor på ett sådant ställe där det året tidigare var oerhört mycket myggor. Det här beror inte på vädret under våren och sommaren, utan på vädret under den föregående sommaren samt hur väl mygghonorna det året lyckats suga blod.

Myggorna lägger sina ägg i stillastående vatten under slutet av sommaren och äggen kläcks sedan när förhållandena är de rätta, ibland först flera år senare.

Huldén, docent vid Helsingfors universitets institution för skogsvetenskaper, säger att antalet myggor skjuter i höjden när fjolårets ägg kläcks samtidigt som de ägg som redan legat och väntat i flera år på de rätta förhållandena.

- En bra myggsommar förutsätter att också äggen från de tidigare åren har utvecklats.

Bara att stå ut

Huldén tror inte att dyra myggfällor är till någon nytta. För den som lockar till sig mycket myggor och besväras av dom är det alltså bara att stå ut.

Studier visar att myggorna lockas mer till vissa personer än till andra och dessutom vet man att en del besväras mer av myggorna än andra. Är man en person som inte reagerar på myggbett är det lätt att tro att man inte heller lockar till sig myggor.

Myggorna hittar sina offer med hjälp av koldioxiden i utandningsluften och också med hjälp av kroppsvärmen. Olika personer luktar olika och därför lockar en del till sig mera myggor än andra.

- Det kan till exempel bero på att någon har en annorlunda svettlukt eller en högre temperatur.