Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt glas kan inte återvinnas

Från 2014
Vatten i ett glas.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Vi uppmanas flitigt att återvinna saker, men då det gäller glas finns en risk för att stöta på överraskningar. Allt glas kan nämligen inte kastas i insamlingskärlet.

- Normala förpackningar, som glasflaskor och -burkar kan kastas i glasinsamlingen. För plant glas som fönsterglas finns det speciella platser för insamling, berättar Jenni Heikkilä, chef för kundtjänsten vid företaget Uusioaines, som är specialiserat på glasinsamling.

Den som tappar ett dricksglas i golvet kan inte föra bitarna till glasinsamlingen efter som splitter från dricksglas inte duger för insamling.

- Dricksglas är hushållsglas och den kemiska sammansättningen är en aning annan är förvaringsglasens. Dricksglasen förorsakar problem då de smälts ner om de ska användas som råmaterial för att göra nya dryckesflaskor, säger Heikkilä.

En säker regel att alla glas som tål hetta ska slängas i blandavfallet.

- Det gäller bland annat glas för drinkar, kaffeglas och kristallglas. De flesta ölstop är ändå undantag men om inte förpackningen finns kvar är det svårt för konsumenten at veta vad stopet är gjort av, säger Jenni Heikkilä.

Uusioaines samlar in glas i hela Finland. Av allt glasavfall är bara 1,5 procent sådant som inte duger för insamling.

- Största delen av glasen härstammar från flaskåterlämning och ingen för dricksglas till återlämningen, konstaterar Heikkilä.

Kati Rantala
Yle Satakunta

Diskussion om artikeln