Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu ska alla ut ur skåpet

Från 2014
Uppdaterad 22.06.2014 13:16.
Melanie Orenius
Bildtext Melanie Orenius är med och tävlar om titeln Miss Gay Finland 2014.
Bild: Yle/Carina Bruun

Melanie Orenius är en av åtta finalister i Miss Gay Finland-tävlingen. Vinnaren ska vara en person som vågar stå upp för både sig själv och andra. - Jag är just en sådan person, som vågar vara öppen med vem jag är, säger hon och uppmanar alla att komma ut ur skåpet.

- Var och en definierar sitt skåp själv, men jag tycker nog att om någon frågar så ska man säga som det är. -Melanie Orenius

Miss Gay Finland ordnas för andra gången i år, och handlar om att hitta en ambassadör för gaykvinnorna i Finland. Att sortera in alla under ett stort regnbågsparaply är inte lätt.

- Det bästa med både Mr och Ms Gay Finland-tävlingarna är att alla som är med är så olika, med olika bakgrund och olika utseende. Det är viktigt för mig att vi får ut informationen att vi alla är olika, säger Orenius.

Som bisexuell kvinna är Melanie Orenius mycket medveten om att det är den homosexuella mannen som dominerar bilden av hbt-världen. Den trenden vill hon bryta genom information och öppenhet.

- Pride är ju till exempel jätteroligt, men jag skulle vilja att allt inte koncentreras till en vecka under året. Och sen är det jätteviktigt att folk gör sig sedda och hörda, och inte bara sitter i skåpet, säger Orenius.

Programmet är inte längre tillgängligt
Morgonöppet: Melanie vill bli Miss Gay Finland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Måste alla komma ut ur skåpet?

För många, speciellt äldre homosexuella män sitter skåpdörren väldigt sluten och man trivs bäst i sina egna små kretsar. Måste alla verkligen komma ut ur skåpet?

- Var och en definierar sitt skåp själv, men jag tycker nog att om någon frågar så ska man säga som det är, resonerar Orenius.

Hon är också mycket medveten om att alla inte har samma förutsättningar att komma ut ur skåpet och öppet berätta vem de egentligen är.

- Det är betydligt lättare att komma ut ur skåpet här i Helsingfors där det finns så mycket människor, än på en liten ort längre in i landet där man kanske sticker ut mer.

Själv bor Orenius i Helsingfors, men är född och uppvuxen i Pojo. Där hade hon inga problem med att få vara den hon är, och lokalbefolkningen reagerade främst med en axelryckning när hon berättade.

- Fast det var en liten ort så var det inte ett problem. Jag tror att folk gör ett större nummer av det än det egentligen är.