Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Strandvall: Större match än mot Jaro

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Bildtext Sebastian Strandvall spelar en stor roll i kvällens derby.
Bild: YLE/ Andy Ödman

Idag är det österbottniskt derby på Sandviken. VPS möter SJK för första gången i fotbollsligan och Vasalagets kapten Sebastian Strandvall är taggad till tusen.

En poäng skiljer de båda österbottniska lagen åt i tabellen. SJK hittas på en sjunde plats med en match mindre spelad än VPS som är sexa. Supportrar och spelare har väntat på den här dagen, nu ska de äntligen drabba samman.

- Vi är riktigt, riktigt taggade. Det här är en sådan match som man började vänta på och har sett fram emot ända sen spelprogrammet publicerades, säger Strandvall till Yle Sporten.

VPS formkurva pekar neråt, medan SJK kommer från tre raka vinster. Senast vann Seinäjokilaget mot RoPS efter ett mål av Richard Dorman. Enligt Strandvall spelar sådant ändå ingen stor roll då det drar ihop sig till derby och det är också något som har diskuterats på förhand i spelargruppen.

- Serietabellen spelar ingen roll då det är derby. Vi försöker att inte titta bakåt.

Derbyt är inte VPS första för säsongen. De spelade i Jakobstad mot Jaro den åttonde maj, men enligt Strandvall är dagens match något helt annat.

- Det finns en jargong om att Vasabor och Seinäjokibor inte tycker om varandra. Det pågår en ständig tävling mellan städerna. Vem ska få IKEA? säger Strandvall och skrattar.

Det är naturligtvis också lite extra hett för att lagen möts för första gången någonsin på den allra högsta nivån.

- Jag tror att SJK-spelarna också är grymt peppade och det ger oss ännu mera laddning.

I en intervju med tidningen Pohjalainen säger VPS VD Eero Karhumäki att det kan lönas att köpa biljetter på förhand, för annars kan det bli kö utanför Sandviken. Just det är något VPS lagkapten är rädd för.

- Jag går och hoppas på att alla arrangemang ska fungera och att folk inte ska vända i porten för att köerna är för långa. Publiken betyder verkligen mycket, säger mittfältaren.

VPS går in i matchen med ett fortsatt dåligt skadeläge och den senaste att lägga till på listan är anfallaren Jarno Parikka.

På SJKs hemsida är både tränare Simo Valakari och anfallaren och Seinäjokisonen Toni Lehtonen inne på samma spår som Strandvall.

- Enligt mig är det här en större match än mot Jaro. Pressen ligger lite mera på VPS, de måste börja vinna matcher, säger Lehtonen.

Också SJKs supporterförening kommer vara på plats.

Avspark på Sandviken klockan 18.30