Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Kidnapparna försöker förgöra palestinierna"

Från 2014
Uppdaterad 18.06.2014 18:12.
israelisk soldat
Bildtext Israeliska soldater letar efter de försvunna pojkarna i Hebron.
Bild: EPA/ABED AL HASHLAMOUN

Turerna kring de kidnappade israeliska pojkarna får allt större politiska konsekvenser. De palestinska organisationerna Fatah och Hamas är oense för första gången sedan en överenskommelse som gjorde slut på åratal av blodig och bitter rivalitet undertecknades i april.

Israel tog ett allt hårdare grepp om Västbanken på onsdagen. Ytterligare 65 palestinier greps, bland dem före detta fångar som Israel frigivit i samband med ett fångutbyte. Sedan man började leta efter de försvunna pojkarna i fredags har Israel gripit 240 palestinier.

Palestinas president Mahmoud Abbas uttalade på onsdagen sin frustration över kidnappningen. Han sade att de som utfört den är ute efter att förstöra Palestina. Israel beskyller Hamas för kidnappningen och har nu inlett en offensiv mot Hamas.

- Vi har två parallella operationer på gång. Den första är att hitta pojkarna och den andra att ge Hamas och dess infrastruktur en törn, sade militärens talesman Peter Lerner.

Israel kritiserade starkt försoningen mellan Hamas och Fatah, och en del bedömare säger att offensiven på Västbanken är ett försök att störta den nya palestinska regeringen.

Mahmoud Abbas har förespråkat säkerhetssamarbete med Israel och visat sympati för de saknade pojkarna. Han har skickat sina trupper att hjälpa till med letandet efter pojkarna. Samarbetet har upprört Hamas i synnerhet och palestinierna i allmänhet.

Samtidigt meddelade Israel på onsdagen att de har godkänt 172 nya bosättningar i annekterade Östra Jerusalem, två veckor efter att de offentliggjordetusentals nya bosättningar.

Vem som har kidnappat pojkarna är fortfarande oklart, men klart är att kidnapparna har lyckats få in en kil mellan Hamas och Fatah, vilket är i Israels intresse.