Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Populär hall i Ingå måste bli större

Från 2014
Uppdaterad 19.06.2014 07:01.
Allaktivitetshallen i Ingå
Bildtext Fotbollen har blivit populär i Ingå tack vare hallen.
Bild: YLE/Robin Lindberg

Allaktivitetshallen i Ingå är en populär plats. Så populär att det inte finns så mycket tider lediga för nya användare. Och nu ser man i hallföreningen att det behövs förbättringar i form av mera utrymme.

Ingå Hallförenings ordförande Peter Österman säger att det som behövs är förråd. Just nu förvarar man redskap och annat längs väggarna i hallen, vilket inte är så bra. Det är också en säkerhetsrisk för dem som utnyttjar hallen. Dessutom finns det annan utrustning för de evenemnag som ibland försiggår i hallen och som måste förvaras på annan plats.

Tillbyggnad

Planen är en tillbyggnad på cirka 500 kvadratmeter där föreningen också erbjuder plats för kommunens konditionssal. Den är just nu inhyst i Ingahemmet, men Ingahemmet finns på kommunens försäljningslista så hur länge konditionssalen kan vara där är osäkert. Drygt hundra kvadratmeter tänker sig Österman att det behövs för konditionssalen

Radio Vega Västnyland

3:31

Ingå kommun har ännu inte beslutat vart gymmet ska flytta från Ingahemmet. Ett alternativ är att bygga en ny byggnad vid idrottsplanen. Kommunen tar ställning till eventuella investeringar i samband med budgetarbetet i höst.

Klar nästa år?

Tom Bäckström, medlem i hallföreningens styrelse, berättar att den nuvarande hallen är 3200 kvadratmeter stor. Två tredjedelar av hallen täcks av konstgräs för fotbollsspelare, en tredjedel består av en matta som passar för andra bollspel som tennis, handboll eller innebandy.
Dessutom finns det tre löpbanor på ungeför 60 meter och en sandgrop för hoppträning.

Ingå allaktivitetshalls del för olika bollspel
Bildtext En tredjedel av hallen är för bollspel som tennis eller handboll.
Bild: yle/Börje Broberg
tom bäckström
Bildtext Tom Bäckström.
Bild: yle/Börje Broberg

Föreningen hade hoppats att tillbyggnaden skulle vara klar redan under det här året, men säkerhetsföreskrifter för mellanväggen till den nya delen betyder att den troligen blir klar först nästa år. Kostnaderna stiger också, så budgeten lever, säger Peter Österman.

Tom Bäckström berättar att intresset för fotboll bland juniorer har vuxit i Ingå tack vare hallen. Tidigare var det kanske runt 50 ungdomar som spelade fotboll medan man i dag kan räkna med fler hundra.