Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Ingå bättre plats för LNG-terminalen"

Från 2014
Uppdaterad 19.06.2014 07:50.
Bildtext LNG-terminalen byggs på Fjusö i Ingå om den placeras i Finland.
Bild: Yle/Tove Virta

Marie Bergman-Auvinen (SFP), som är kommunstyrelsens ordförande i Ingå, är inte överraskad över EU-kommissionens beslut att inte godkänna en gemensam LNG-terminal i både Estland och Finland.

Marie Bergman-Auvinen
Bildtext Marie Bergman-Auvinen
Bild: YLE/Minna Almark
Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

- Jag tor att den gemensamma terminallösningen var en kompromiss för att ingen skulle gå miste om den. Jag förstår om EU-kommissionen inte tycker att det är lönsamt att bygga två terminaler, säger hon.

EU-kommissionen meddelade i går att modellen med två terminaler inte berättigar till EU-stöd. Modellen hade föreslagits av de finländska och estländska gasföretagen, som ska bygga terminalen.

Om terminalen för flytande naturgas placeras i Finland så blir det i Joddböle i Ingå. Om valet däremot faller på Estland, så är placeringsorten Paldiski.

Viktigt för Ingå

Marie Bergman-Auvinen ställer sig ändå hoppfull till att EU-kommissioner kommer att välja Finland.

- Hittills visar utredningarna att Finland är en bättre plats för terminalen. Hamnen i Ingå är djup och läget är bättre, säger hon.

Enligt Bergman-Auvinen jobbar Ingå hårt för att LNG-terminalen ska placeras i kommunen, men ännu vågar man inte räkna med det.

- Det är stor och viktig sak både för kommunen och för hela regionen, säger hon. Det handlar om en betydande arbetsgivare, som också innebär en hel del samfundsskatt för kommunen.

Tummen ner för delad LNG-terminal