Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det gick inte riktigt som på Strömsö

Från 2014
Uppdaterad 25.06.2014 14:20.
Rök ur skorstenen skulle ha signalerat att bastun är färdig. Ugnen på plats men ingen rök
Bildtext Alltid kan man inte lyckas. Det fick också Strömsös handyman Jim Björni och resten av bastubyggarna erfara i direktsändning.

Bastubyggarna på Strömsö svettades, sågade, barkade och byggde i bästa Strömsöanda. Men det blev aldrig något bad. Försöket att bygga en bastu på sex timmar blev ändå en publiksuccé som följdes av tittare från många hörn av världen.

Försöket att bygga en bastu på sex timmar lyckades bara nästan. Bastun blev nio stockar hög, men taket kom aldrig på plats.

Strömsös snickeriexpert Jim Björni var en optimist in i det sista. När endast cirka tjugo minuter kvarstod av försöket sågade Björn ut hålet för dörren.

Men stämningen var ändå på topp under hela kvällen som avslutades med midsommarbrasa och dopp vid stranden. Tittarna var också ivriga med att skicka in bilder på sitt bastusällskap och sina lite udda bastubyggnader.

- Planen är att vi ska bygga bastun klar, men när det blir är oklart. Igår efter sändningen var byggarna för trötta för det, säger Matias Jungar, producent för Bastukvällen på Strömsö.

Efter det svettiga bastumaratonbygget tog ett annat mer avslappnande bastumaraton vid när byggarna tog sig ett flera timmar långt bad i strandbastun vid Strömsö. Badandet pågick till fyratiden på morgonen.

- De pratade igenom det hela, vad som gick fel och vem som pratade för mycket. Slutsatsen var att de blev för säkra på sig själva när byggandet gick bra i början och därför trodde att de hade tid att prata, säger Jungar.

- Jag tycker bastubyggarna var för noggranna när de karvade i stockarna med millimetersprecision, sa Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström i slutet av sändningen.

Trots hårt tempo med knivar och och motorsåg kom ingen till skada under kvällen.

- Endast en av byggarna som bad om ett plåster. Ett litet plåster, säger Jungar.

Den svenska korven segrade

Svensken Paul Svensson vann landskampen i bastukorvstillverkningen. Domarna var enhälliga, även om jurymedlemmen Frida Lindholm, programledare på Radio X3M i efterhand hävdade att hon ångrade att hon inte röstade på Michael Björklund.

Receptet på den skånska vinnarkorven hittar du här.

Slow-tv sändningen väckte också stort intresse på sociala medier. Bastubyggarna fick hejarop via Facebook, Instagram och Twitter.

Mera:
Det omöjliga bastubygget fungerar på papper
Bastukvällen kan ses i flera delar på Arenan.