Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Avslappningsappar för nybörjare

Från 2014
Uppdaterad 19.06.2014 13:33.
Skärmdump från medidationsapplikationen Take a Break
Bildtext Mobilapplikationen Take a Break satsar inte på det visuella, men innhållet fungerar.

Att lära sig slappna av och meditera med hjälp av mobilen kan kännas som en paradox, men de appar Kraft har testat fungerar överraskande bra som en snabb introduktion.

Den som vill använda mobilen för att slappna eller lära sig meditera har en uppsjö av olika appar att välja mellan. Smiling Mind är en app för att hjälpa speciellt barn och unga att slappna av, där minimiåldergränsen är 7 år. Buddhify är ett avslappningsprogram för stressade storstadsmänniskor man kan testa på bussen eller gymmet, Sleep Easy erbjuder en 25 minuter lång session som ska hjälpa en att somna på kvällen. Det finns också en app som ska hjälpa mot stridsrelaterade symptom på post-traumatisk stress, men där känner jag att jag inte riktigt hör till målgruppen.

Flum eller presterande

Vissa verkar litet kontraproduktiva med tanke på att avslappning och meditation borde handla om att komma bort från presterande. Ett exempel är Meditation helper, som enligt beskrivningen ska hålla koll på att man mediterar tillräckligt och uppnår sina dagliga mål gällande meditation.

Många appar för meditation och avslappning verkar vid ett snabbt ögonkast rätt flummiga och ofta nämner beskrivningarna att de som utvecklat apparna ägnar sig åt healing, något som får skeptikern i mig att dra öronen åt mig. Jag väljer att testa testa två appar som verkar rätt så lika i sin approach - minimal mängd flum och tydliga instruktioner till den som inte testat meditation tidigare.

Enkel meditationspaus på jobbet - Take a Break

I gratisversionen av Take a break finns två avslappningsprogram, en sju minuter lång session som är avsedd att göras för att slappna av under arbetsdagen och en längre 13 minuter lång version.

Instruktionerna ackompanjeras av ett ganska intetsägande synth-soundtrack som i sig själv säkert skulle bli ganska irriterande i längden, men ihop med rösten blir det ett paket som jag inte aktivt stör mig på - och synth känns ändå bättre än panflöjter, som verkar vara ett vanligt soundtrack i avslappningsappar.

Den kvinnliga rösten är utstuderat lugn på ett sätt som jag först fnissar åt, men när man börjar koncentrera sig på vad hon säger och följer instruktionerna slutar jag irritera mig på maneret. När de sju minuterna är till ända är jag nästan sugen på att genast fortsätta med det längre programmet och känner mig lätt dåsig och överraskande avslappnad.

Positivt
+ Gratisappen ger möjlighet att lyssna på instruktionerna utan bakgrundsmusik. I betalversionen av appen kan man byta ut musiken mot bland annat naturljud.
+ Bra att kunna välja mellan två program, men hade gärna fått vara flera.
+ Klara och tydliga instruktioner, inget flum
+ Man blir överraskande avslappand på bara sju minuter

Negativt
- Oinspirerande bakgrundsmusik där plastiga synthljud dominerar
- Lätt irriterande utstuderat lugn instruktionsröst, men kommer man över den är innehållet bra

Headspace - påkostat krångel

Den andra appen jag testar heter Headspace och verkar betydligt mer påkostad än den förra. Den har också en klart längre startsträcka än Take a Break -- efter att jag ladda ner den måste jag se på ett antal videor vare sig jag vill det eller inte.

Appen kräver att jag skapar ett användarkonto och redan här blir jag upplyst om olika betalprogram för att fortsätta min “resa med Headspace”, trots att jag har laddat ner gratisversionen av appen. Allt det här gör mig frustrerad - jag skulle vilja testa saker själv och inte bli påtvingad information i en ordning jag inte har valt.

Den första videon presenterar appens skapare, en ung snygg man vid namn Andy Puddicombe - en fd buddhistmunk med som vill avmystifiera meditation och göra det mer tillgänglig. Innan jag kan sätta igång den första meditationsövningen måste jag se ytterligare några korta videor.

Filmerna är snyggt animerade med naivistisk stil och modern touch och handlar om hur man måste rensa sitt sinne från ovidkommande innehåll för att se klart och hur välmående inte är något som man kan få beställning.

När jag äntligen kommer igång med den första övningen visar det sig att den är rätt lika som Take a break -appens med den skillnad att Headspace inte har någon bakgrundsmusik. Puddicombe går igenom andningen och uppmanar mig att fokusera på olika delar av kroppen för att vara närvarande i stunden.

Gratis-appen består av ett tio dagar långt program - efter det kan man anmäla sig till olika långa kurser där man får ta del av bland annat podcaster och färsk innehåll till appen i mobilen.

Positivt
- Instruktörens positiva approach
- Tydliga avslappningsinstruktioner
- Bra bakgrund i tilläggsmaterialet om varför man ska meditera - också bredare livsråd
- Påkostad, fin layout och mycket tilläggsmaterial, men hade hellre bekantat mig med det i egen takt

Negativt
- Lång startsträcka, man måste bl.a. se på ett antal videor innan man kommer åt att testa något alls
- Känns onödigt att skapa ett användarkonto innan man kommit igång, ger inget mervärde i alla fall i början
- Appens videor verkar leva sitt eget liv och slås på när man gör helt andra saker med telefonen

Mer om ämnet på Yle Arenan