Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Missnöje med kroppshår ökar

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Bildkollage, Radar
Bildtext Människor tar bort allt mer kroppshår, men varför?
Bild: Yle

Företag som sysslar hårborttagning rapporterar om stor efterfrågan på sina tjänster. Kosmetologer, importörer av intimrakningsprodukter och personal på estetiska kliniker säger att finländarnas behov av att bli av med oönskat kroppshår ökar. Men sexualvårdare lyfter ett varningens finger.

Uppskattningsvis 5 000 människor har gått på sockringskurs i Finland sedan medlet av 2000-talet. Där lärs det ut hur man tar bort oönskat kroppshår med hjälp av en sockermassa. Den läggs på huden och rivs bort, det oönskade håret följer med.

Camilla Kairenius är kosmetolog i Helsingfors. De senaste fem åren har hon jobbat mer och mer med sockring.

Kosmetolog Camilla Kairenius
Bildtext Kosmetolog Camilla Kairenius tar bort oönskat kroppshår.
Bild: YLE/Patrik Skön

– Det är en trend som har pågått en tid och verkar bli starkare. Främst är det benen och underlivet som jag jobbar med. Kvinnor vill allt oftare ta bort könshåret helt eller delvis, säger Camilla Kairenius.

Även män besöker hennes salong, men de är en klar minoritet. Män vill ha bort hår från ryggen och bröstet.

Håriga sticker ut

Att ta bort hår är en trend, men nästan även en norm.

94 procent av alla svenska kvinnor i åldern 20-40 har tagit bort oönskat kroppshår visar en undersökning som är beställd av RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning. Den bygger på 1008 online intervjuer som gjordes 2012. Den visar också var kvinnorna tar bort oönskat kroppshår. Armhålorna och benen är de vanligaste områden, medan underlivet kommer som tredje.

Nästan fyra av fem kvinnor tar bort hår från underlivet och bikinilinjen.

RFSU äger företaget RFSU ab som säljer intimrakningsprodukter. Efterfrågan på dem har ökat de senaste åren i Finland, meddelar RFSU/Finland.

Laser löser

Läkare Karl Johan Svedjeholm
Bildtext Läkare Karl Johan Svedjeholm jobbar med estetiska behandlingar.
Bild: YLE/Patrik Skön

Karl Johan Svedjeholm är kirurgiskt specialiserande läkare vid en klinik för estetiska behandlingar i Helsingfors. Den har nyligen investerat 150 000 euro i en laser som används för hårborttagning. Lasern förstör hårsäckarna och ger därmed ett långvarigt resultat.

Svedjeholm ser hårborttagning som ett tillväxtområde.

– Jag kommer från Sverige ursprungligen och behandlingarna inom estetiska området är mycket vanligare där, men Finland ökar hela tiden, säger han.

Sexualrådgivare tveksamma

Allt fler tar bort allt mer av kroppshåret, men alla är inte helt förtjusta i den utvecklingen. Suss Åhman är sakkunnig i sexuell hälsa på Folkhälsan. Hon möter i sitt arbete unga som vill veta om det är nödvändigt att ta bort könshåren.

Det finns inget svar som är rätt eller fel, men Åhman påminner om att könshåret fyller en funktion eftersom de skyddar huden. Utan könshår får både pojkar och flickor lättare infektioner. När unga ber henne om råd så brukar hon berätta om riskerna, men hon tar inte kategoriskt ställning varken för eller emot.

Men det finns situationer där varningsklockorna börjar ringa.

– En sak som oroar mig är när jag höra unga kvinnor säga, att de ska raka sitt kön för att deras partner pressar dem till det. Om man själv vill ta bort könshåret så är det en sak, men att göra det för någon annans skull är en dålig idé, säger Suss Åhman.

Finns könshår

I jobbet på Folkhälsan har hon även träffat unga killar som inte vet att kvinnor har könshår.

– De har endast sett nakna kvinnor i porrfilmer och där är alla rakade, så det uppstår såna absurda situationer, berättar hon.

På ett allmänt plan säger Åhman att det är svårt att gå mot trenden. Samtidigt bygger trender ofta på att det som är naturligt, som könshår, är fel. Enda sättet att åtgärda felet, innebär att man lägger ner tid och pengar på att ta bort det som är naturligt.

– Det verkar vara en ständig trend att det kommer mer och mer produkter som syftar till att sköta det yttre för att duga som man eller kvinna. Enskilda människor mår inte nödvändigtvis bra av det här, det skapar förväntningar och krav på att det ska tuktas och fixas mer och mer. Det är en olycklig utveckling, konstaterar Suss Åhman.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln