Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina sparkar utrikesminister för att blidka Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 19.06.2014 12:32.
Andrij Desjtjitsia, Ukrainas förre utrikesminister.
Bildtext Andrij Desjtjitsia, Ukrainas förre utrikesminister.
Bild: EPA/VOLODYMYR PETROV

I östra Ukraina stiger spänningen åter då det kommer uppgifter om nya ryska truppkoncentrationer vid gränsen. Samtidigt har Ukraina försökt minska friktionen med Ryssland genom att ge sparken åt sin tillfälliga utrikesminister.

Den förre utrikesministern fick gå efter att han uttalade sig mycket nedsättande om Rysslands president Vladimir Putin. Ny utrikesminister blir Ukrainas förre ambassadör i Tyskland Pavel Klymkin.

Klymkin har gjort sig känd som en mycket EU-inriktad person och utnämningen av honom har av den anledningen redan mött kritik i ryska medier.

Ryssland koncentrerar styrkor vid den ukrainska gränsen

Samtidigt förekommer det uppgifter om att ryska styrkor igen koncentreras till den ukrainska gränsen. I en intervju med den ryska tidningen RBK säger en källa vid det ryska försvarsministeriet att man inte tänker ge sig in i krig mot Ukraina men att man vill skydda civilbefolkningen i de östra delarna av landet.

Samma tidning har fått uppgifter om att ryska styrkor ska användas för att bilda något man kallar en sanitärkorridor till de ukrainska områdena kring städerna Luhansk och Donetsk.

Just nu är det svårt att veta vad det här innebär i praktiken. Ukrainas president Petrro Porosjenko har talat om ett ensidigt eldupphör från den ukrainska militärens sida. Det kan hända att den ryska sanitära korridoren kan användas för att föra ut ryska och proryska krigare från Ukraina men lika väl kan det vara fråga om att föra in styrkor.

En sådan korridor kan också användas för att hjälpa civila som vill fly och för att föra in humanitär hjälp.