Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hangöbingo med Kesäkaverit

Från 2014
Uppdaterad 30.07.2014 11:01.
Iiris, Eeva och Karoliina spenderar en sommar i Hangö.
Bildtext Iiris, Eeva och Karoliina spenderar en sommar i Hangö.
Bild: Nordisk Film

På fredag (1.8) har den inhemska filmen Kesäkaverit premiär. Det är en fin film om relationer och alla tiders sommar som utspelar sig i Hangö. Vi såg filmen och spelade Hangöbingo.

Kesäkaverit handlar om Karoliina (Iina Kuustonen) och Iiris (Anna Paavilainen) som åker till Hangö för att sommarjobba som servitriser på ett café. De ska ha en riktig tjejsommar i den härliga lilla staden. Tror ni att de lyckas med det? Givetvis inte, Hangö är ju fyllt av hunkar, kärlek och fester.

Från ghetto till villa

Karoliina är den ordentliga som har hög moral och studerar psykologi och teologi. Iiris däremot är lite förvirrad och vet inte vad hon vill göra när hon är vuxen. Egentligen jobbar hon i Madrid som servitris men Karoliina har övertalat henne att resa hem till Finland för att ha den bästa sommaren i mannaminne. De ska jobba på ett café och bo i en härlig villa, tror de. Sanningen är att deras bostad snarare ligger i ett ghetto. Fiilisen sjunker rejält för de två tjejerna.

På caféet där de jobbar lär de känna den lite originella Eeva (Minka Kuustonen) som är deras kollega. De hör att Eeva är husvakt i sin mosters gamla villa och lyckas flytta in hos Eeva i det vackra huset. Nu kan den perfekta sommaren börja.

Testosteronfri sommar?

Sommaren utan män är en bra idé, i teorin. Men i praktiken fungerar det ju inte riktigt så i en sommarstad som Hangö. Snart blir män inblandade i deras tjejsommar och intrigerna kan börja. Karaktärerna utvecklas mycket under historien, den ordentliga Karoliina går emot sina egna principer och Iiris som inte varit bra på förhållanden släpper en man nära. Den tredje tjejen, yrbollen Eeva, är ett bra komplement till tjejteamet.

Resan mot vuxenlivet

Filmen är en härlig berättelse om relationer och hur de utvecklas. Det är vänskap, kärlek och en syskonrelation som står i fokus. Tjejerna ska strax ta steget mot vuxenlivet men de alla är lite osäkra på vad de vill göra när de är stora. En stor del av filmen handlar om vuxengrubblerierna och igenkänningsfaktorn är hög.

Filmen är väldigt snygg och ett stort tack för det hör väl till Hangövyarna. Även dialogen i filmen fungerar bra, tjejerna är rappa i käften och det finns mycket humoristiska kommentarer i diskussionerna.

Hangöbingo

Hangö är den perfekta staden för händelseloppet. Det handlar om festande, strandhäng, ljusa nätter och hångel. Staden är tydligen just så liten att man råkar springa på samma människor om och om igen. Jag blir själv lite ledsen över att jag aldrig sommarjobbat i staden.

Vi funderade på vad som är typiskt för Hangö, trädvillor, casino, segelbåtar, hångel i busken och en karusell i havet. Sedan spelade vi bingo! Många av grejerna kunde kruxas av under de första femton minuterna, men tyvärr såg vi ingen Jucci från The Hunks.

Hangöbingo
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Diskussion om artikeln