Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Evira publicerar lista på "vilda grönsaker"

Från 2014
Brännässlor
Bildtext Brännässla är en av vår många ätbara vilda växter.
Bild: YLE

Livsmedelssäkerhetsverket Evira har publicerat en lista på ätliga växter i Finlands natur. Listan upptar allt från bekanta skogsbär till mindre välsedda ogräs.

Förteckningen är avsedd som guide för dem, som vill dra nytta av allemansrätten och samla in ätbara växter i skog och mark.

Totalt upptar listan 32 arter. Där finns information om vilka delar av respektive växt som kan användas som föda, samt om deras eventuella biverkningar.

Evira har inte utrett växternas hälsoeffekter. Och då det gäller insamling av växter till försäljning, framhåller verket uttryckligen att det är försäljaren som svarar för hälsoeffekterna, i enlighet med livsmedelslagstiftningen.

Förteckningen sammanställdes med tanke på finländarnas ökande intresse för vilda växter som livsmedel. Uppgifterna bygger på hur växterna traditionellt har använts.

- Artkännedom är ytterst viktigt. Vid sidan av de ätbara växterna förekommer i Finlands natur också många giftiga växter, påminner överinspektör Sanna Viljakainen vid Evira.

Listan är inte slutgiltig, utan Evira tar in expertutlåtanden som kan leda till ändringar.

Eviras förteckning upptar följande arter:

björkar (både vårtbjörk och glasbjörk), blåbär, blålusern, brännässla, daggkåpa, en, gran, gullris, hallon, humle, islandslav, kamomill, kirskål, kummin, kvanne, kvickrot, lingon, ljung, maskros, mjölke (mjölkört, duntrav, rallarros), mjölon, rundsileshår (sileshår, daggört), rödklöver, röllika (rölleka), rönn, smultron, sprängticka, svart vinbär (tistron), vitklöver, åkerbär, åkerfräken, älggräs