Asiater fick sämre smärtlindring på grund av historisk rädsla för morfin
Tillgången på smärtlindring via opioider som morfin är ojämlikt fördelad i världen. På grund av en historisk rädsla som kan spåras tillbaka till det utbredda opiummissbruk som rådde i Kina efter opiumkrigen på 1800-talet är många asiatiska myndigheter negativt inställda till opioider.
Det här leder till onödig smärta för t.ex. cancerpatienter, säger överläkare Eija Kalso vid HUCS smärtklinik. Samtidigt är opioider farliga i händerna på okunniga läkare som ger dem åt patienter som riskerar bli beroende och inte behöver just den formen av smärtlindring.
– Smärta är ytterst viktigt ur evolutionär synpunkt. Den är en larmsignal som berättar om något är fel med kroppen eller om det finns fara att skada sig, säger professor Eija Kalso, som är överläkare på smärtkliniken vid Helsingfors universitetssjukhus HUCS.
Människor som inte kan känna smärta dör ofta i tonåren eftersom smärtan inte varnat dem för aktiviteter som kan skada kroppen, som att sätta foten i elden.
Genom historien har man försökt lindra smärta på många olika sätt. Den grekiske läkaren Hippokrates gav pulveriserad pilbark mot feber och smärtor. Dagens aspirin innehåller ett liknande aktivt ämne. Ursprungsfolken i Sydamerika använde koncentrat av kokablad och opium användes både av sumerer och greker för tusentals år sedan. På 1800-talet lärde man sig utvinna morfin ur opium – men användning har ofta varit omdebatterad.
Opiumkrigen orsakade skräck för opiater i Asien
– Morfinets historia är jätteintressant, eftersom politiken ofta har spelat en viktig roll för hur man har kunnat använda morfin för smärtlindring, säger Eija Kalso.
Redan på medeltiden fanns europeiska hospice där man använde opium för att lindra smärtor. Men under 1800-talet började man använda opium som en drog, något som fick allvarliga geopolitiska följder som syns än idag.
Under 1800-talet utspelade sig de så kallade opiumkrigen, som bottnade i att Storbritannien började exportera opium till Kina från sina andra kolonier i utbyte mot varor som silke och te. Det här ledde till storskaligt narkotikamissbruk och de kinesiska myndigheterna motsatte sig därför opiumhandeln. Efter att Frankrike och Storbritannien vann det andra opiumkriget tvingades Kina ändå acceptera opiumimport och opiummissbruket var länge ett stort problem för landet.
Historisk rädsla ger sämre smärtlindring
EIja Kalso tror har Opiumkrigen har haft en långvarig inverkan på många asiatiska länders inställning till att använda morfin och opiater i smärtlindring.
– Jag tror att det har haft en stark effekt på t.ex. Kina. I Asien är man mycket försiktigare med opioider än i Europa och USA. Tyvärr är det så att det i Asien och Indien finns miljoner cancerpatienter som inte får medicin. Det beror på dilemmat att morfin är ett läkemedel som kan orsaka beroendeproblem och politikerna är väldigt medvetna om de problem opium och morfin orsakat tidigare, säger Kalso.
Opiater är farliga i okunniga läkares händer
Enligt Eija Kalso är dilemmat mellan risken för att patienterna blir beroende och möjligheten till effektiv behandling av smärtor akut. Idag används morfin och liknande läkemedel t.ex. i plåsterform så att patienter kan få smärtlindring mellan tre dygn och en vecka.
– De här metoderna har hjälpt cancerpatienter jättemycket och haft stor inverkan på deras livskvalitet. Men nu har man särskilt i USA börjat använda opioider också för icke-cancerrelaterade smärtor, och ganska många patienter har blivit beroende av morfinliknande mediciner, berättar Kalso.
Enligt henne har man börjat begränsa tillgången på opiater också för cancerpatienter i vissa amerikanska delstater.
– Det är ett exempel på hur komplicerad medicinen är. Det finns metoder som är effektiva om de används på rätt patienter av läkare som vet vad de gör, men t.ex. opioider kan vara farliga verktyg om man inte vet hur man använder dem på patienter som inte har nytta av dem, konstaterar Kalso.
Den här texten är en del av hälsoprogrammet Krafts historieserie ”Var allt bättre förr?” Hör Eija Kalso berätta om nya spännande forskningsrön gällande smärtlindring i Kraft i Radio Vega onsdagen 2.7. klockan 19.30, repris söndag 6.7. klockan 11.