Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kolesterolmediciner funkar inte, säger kolesterolskeptikerna

Från 2014
Bild: YLE

Högt kolesterol anses allmänt vara en allvarlig hälsorisk som bland annat kan leda till infarkt. Kolesterolskeptiker hävdar ändå att risken för sjukdom inte är så stor och säger dessutom att de statiner som patienterna ordineras med bara marginellt minskar dödligheten.

Medicine doktorn och kolesterolskeptiker Uffe Ravnskov i Lund säger att det bara är män som redan har haft en infarkt som drar nytta av statinerna, men att nyttan är liten. För kvinnor är högt kolesterol ingen riskfaktor och medicineringen är helt utan effekt, säger han.

- Det finns inte ett enda statinexperiment som skulle ha lyckats förlänga livet för kvinnor.

Ravnskov menar tvärtom att kolesterolet kan skydda mot vissa sjukdomar och hänvisar till undersökningar där dödligheten var större bland dem som hade lägre kolesterolvärden.

Ont i ben och muskler

Biverkningarna av statinerna blev för mycket för Stina Ahonen. Kramper och sendrag i benen och en känsla av att må dåligt fick henne att ana oråd. Att byta medicin fungerade bra till en början, men sedan fick hon så ont i ryggen och muskler att hon slutade äta pillren.

- Efter tre dagar var all smärta borta, säger Ahonen.

Läkaren protesterade inte nämnvärt när Ahonen berättade om sina erfarenheter och att hon på eget bevåg bestämde sig för att sluta använda medicinen. På grund av sköldkörtelproblem ordinerades hon en specialdiet och tack vare den sjönk också kolesterolvärdet.

Nationella riktlinjer

Kardiologen Johan Lassus anser att de nationella riktlinjer som finns fungerar bra som stöd för läkare med patienter med höga kolesterolvärden. Att kolesterol utgör en hälsorisk är han ändå noga att understryka.

- Kolesterol är en väldigt stark riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, det står jag starkt bakom.

Om patienten uppmanas ändra på sina motions- och matvanor eller om det behövs mediciner avgörs från fall till fall då läkaren bedömer vilka andra riskfaktorer som finns.

Att läkarna skulle gå i läkemedelsindustrins ledband och därför ordinera onödiga mediciner tillbakavisar han bestämt.

- Den forskning som finns har gåtts igenom av experter och utgående från det har man gjort riktlinjer för behandling och bedömning av höga kolesterolvärden. Där står också att en del av patienterna inte behöver vård utan kan följas med och till exempel hjälpas med kostråd.

Diskussion om artikeln