Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tölö biblioteks bästa bitar flyttar till Korjaamo

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Biblioteksdirektör Anne Ala-Honkola, Tölö bibliotek
Bildtext Anne Ala-Honkola. På måndagen öppnar en liten utställning om Tölö biblioteks historia.
Bild: Yle/Julie Ebbe

Tölö bibliotek stänger dörrarna för renovering, och istället öppnas ett minibibliotek i kulturcentret Korjaamo. Det nya biblioteket bjuder på ett litet, noggrant utvalt sortiment, berättar biblioteksdirektör Anne Ala-Honkola.

- I biblioteket kommer det att finnas det mest populära och efterfrågade materialet, bästsäljare, pocketböcker, barnböcker och filmer, berättar hon. ’

Utrymmet som biblioteket fått till sitt förfogande är litet och därmed kommer urvalet också att vara begränsat. Tanken är att utbudet ska vara aktuellt och levande, berättar Ala-Honkola.

- Kunderna får så klart komma med önskemål. Vi kommer att besöka stället en gång i veckan och kolla vad som går åt och följa med vad som är populärt just nu. Kundresponsen är såklart viktig. Det här är helt nytt för oss, så vi lyssnar på kunderna och formar stället enligt deras önskemål.

Det som inte följer med till det nya, lilla biblioteket – det vill säga det mesta som Tölö bibliotek har – packas ner och kommer att vara otillgängligt tills biblioteket öppnar igen våren 2016.

- Så kom och låna dina favoriter nu för att garantera att de inte låses in, skrattar Ala-Honkola. Inför stängningen har biblioteket extra lång lånetid, ända till slutet av oktober, tillägger hon.

Personalfri läshörna

Det nya biblioteket i Korjaamo kommer att vara helt fritt från personal. Man kan alltså inte sköta till exempel reserveringar eller betalningsärenden, eller annat sådant som man vid vanliga bibliotek i Helsingfors kan. Istället blir det ett slags självbetjäningsbibliotek med möjligheter att sätta sig ned i lugn och ro och bläddra bland det utvalda materialet, berättar Ala-Honkola.

- Och låna materialet, såklart. Och lämna tillbaka! säger Ala-Honkala, med ett skratt.

Tölö biblioteks personal placeras i bibliotek som har personalbrist, samt i sådana bibliotek som man tror att Tölöborna kommer att vända sig till när biblioteket i Tölö stänger.

Modernt med respekt för ursprungsarkitekturen

Väntan på att få byggnaden renoverad har varit lång och Ala-Honkala är glad att det äntligen blir verklighet. Huset invigdes 1970 och har inte renoverats en enda gång. När renoveringen väl är klar om knappa två år öppnar dörrarna till ett modernt bibliotek, berättar Ala-Honkala.

Bland annat kommer barn- och ungdomsavdelningen att bli två skilda avdelningar i det nyrenoverade biblioteket

- Nuförtiden passar det inte riktigt att ha material för barn och unga i samma utrymme. De mindre barnen kommer att få ett eget, fint utrymme. På fjärde våningen skapar vi ett nytt mångsidigt mediabibliotek, där ungdomsmaterialet också kommer att finnas, säger Ala-Honkala.

Det är just på fjärde våningen som de största förändringarna sker, berättar Ala-Honkala. Förutom mediabiblioteket kommer Mika Waltari-salen att förnyas. Från våren 2016 kommer där att finnas ett stort evenemangsutrymme som går att dela i tre, berättar Ala-Honkala.

Aulan, som i dagsläge hyser kundservice och stora återlämningsautomater ska röjas.

- Det ska, enligt arkitektens ursprungliga avsikt, bli ett slags vardagsrum, med utrymme för snabbärenden. Det ska vara vackert och trivsamt. Nu är det ganska fullt där, så man ser inte riktigt det vackra utrymmet.

Tölö bibliotek håller öppet som vanligt fram till den 25 juli. Biblioteket håller sedan stängt för renovering och öppnar enligt planerna våren 2016. Minibiblioteket i Korjaamo öppnar den 28 juli. Avsikten är att det ska finnas så länge Tölö bibliotek är stängt. Verksamheten i Korjaamo kompletteras av en biblioteksbuss som stannar utanför varje torsdag klockan 15-15.40.