Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dyr tunnel för Danmark närmare Tyskland

Från 2014
Uppdaterad 19.06.2014 22:23.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Tunnel planeras mellan Danmark och Tyskland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Snart ska hela heden bebyggas med en enorm fabrik för tunnelmoduler, och en nedkörsel för motorvägstunneln till Hamburg. Men först behövs en ordentlig arkeologisk undersökning.

Platsen är Rödby på Lollands sydspets i Danmark. Stranden på den andra sidan syns dallra över Fehmarns sund. Det är Tyskland, på bara 18 kilometers avstånd. Men hittills har man tvingats ta båten över.

Trafik har här alltid funnits. Tidigare var det så att vattnet förenade.

Arkeologerna väntar sig därför mycket av de utgrävningar som nyligen startade.

Ett stort antal arkeologer får ett år på sig att gräva ut den tidigare lagunen, som har varit betesmark de senaste hundratals åren. Gyttjan sägs vara speciellt bra för konservering av gamla föremål.

Här ska arkeologerna finna historien om hur Danmark övergick från jägarfolk till jordbrukare. Fiskare var de också, och de första fynden är redskap för fiskfångst i det låga vattnet.

Omfattande projekt

Tunnelprojektet blir omfattande och enligt dansk lag måste byggherren finansiera en stor arkeologisk undersökning på de områden som sedan bebyggs. Lolland-Falsters museum är i full gång.

Fehmarn-Bält-projektet har planerats länge, ursprungligen som ett broprojekt. Tillsvidare har det ansetts omöjligt och olönsamt. Men nu har man skapat de fasta förbindelserna över Stora Bält och över Öresund och sett att de inte blev ekonomiska katastrofer.

Tvärtom, tydligen. Därför är de danska politikerna nästan eniga om tunnelbygget och finansieringen, genom först lån och sedan användarbetalning.

Man börjar med att byggga en 18 kilometer lång ränna där tunneln ska läggas. Tunneln byggs i delar på löpande band i en stor fabrik alldeles intill på den strand som nu putsas ren av arkeologer.

De två hundrameterlånga tunnelmodulerna blir 89 till antalet. De väger 70 000 ton och bogseras i flytdockor och sänks på havsbottnen, en och en.

Oklart för Rödbyborna

Rödbyborna tycks inte riktigt veta vad de ska tänka om projektet. Rödby är en ganska sliten stad som har sett sin storhetstid. Köpenhamn ligger två timmar bilresa norrut, dit har många flyttat för gott.

Hamburg kommer närmare, men det är kanske inte så viktigt för Rödbyborna, som mera tänker på jobb och utkomst.

Färjorna tlll Tyskland går visserligen nu också i skytteltrafik, men det har varit betydligt större. Här gick också all tågtrafik till kontineneten, innan förbindelse över Storabält byggdes. Nu går godstrafiken den längre vägen över Jylland ner mot Tyskland.

Rödby ligger på den danska ön Lolland - på grannön Falster finns den lilla kuststaden Gedser och färjterminalen till Rostock, det som förr var DDR.

Många människor har jobbat i färjnäringen, och vad som ska hända nu är oklart.

Optimisterna tror att färjorna fortsätter gå, trots tunneln. Färjturen ger en timmes avkoppling på en lång körsträcka, för både proffs och turister.

Men å andra sidan; många klarar hellre av resan på 9 minuter, som det kommer att ta i tunneln.

Man sparar tid men inte pengar, säger Jim Poulsen. Han tankar sin bil invid färjterminalen. Hans familj åker ofta över till Tyskland för att handla. Det är inte bara vin och sprit som är betydligt billigare i Tyskland, utan tydligen det mesta, och det lockar.

- Tunnel är tidsenligt, färjor är gammaldags, tycker Jim Poulsen, man har vant sig vid broar och tunnlar på också långa sträckor – både till Sverige och mellan Frankrike och Storbritannien.

Övertygande säkerhet

Tunneln under Femernsundet hör till de längsta i världen, när det gäller kombination av tåg och biltrafik.

Jim Poulsen är övertygad om säkerheten i just den här tunneln med skilda korridorer för tåg och bilar i två riktningar. Men det finns alltid en potentiell fara om något börjar brinna, det kan leda till katastrof.

VD för tunnelprojektet berättar också om alla säkerhetsåtgärder och trygghetsskapande psykologiska insatser, bland annat olika färger och mönster på väggarna, så man inte ska känna sig instängd.

Miljön är också i ordning, lovar VD Claus Baunkjaer. Vi har räknat varje fågel och fisk, meddelar han stolt, eller kanske ironiskt.

Miljöaspekterna är det som kan stoppa vilket som helst projekt, men här försvarar man tunnelrpjektet just med mjiljöaspekterna. Tunnellösningen ska inte riva upp för mycket sediment, bron står inte där och förfular och den stör inte säkerheten till sjöss, eftersom fartygstrafiken är tät i Fehmarn sundet.

Denhär tunneln ska kosta 40 miljarder danska kronor, alltså över 5 miljarder euro. Det finansieras med statsgaranterade lån på lång sikt, på samma sätt som de två tidigare stora fasta vägförbindelserna.

Kritik kommer dagligen

Senast i dag skrev tidningen Jyllandsposten om den osäkra grund som hela projektet ligger på.

- Man har räknat fel med tunnelintresset, trafikbehovet, också användarbetalningen verkar otrolig, säger en trafikexpert som i dagarna publicerar en bok om ämnet.

Färjrederierna, som är rädda för konkurrensen, har också kritiserat projektet som anses få otillbörligt stort stöd av EU.

De projektanställda verkar ändå luta sig tillbaka och hänvisar till tidigare projekt där olyckskorparna också kraxade, men som snabbt blev succéer.

Det enda frågetecknet är faktiskt varför Tyskland inte alls är med i finansieringen. Men det är inte tyskarna som vill ha en tunnel för att komma snabbare till Danmark.

Det är faktiskt tvärtom; vägen till Hamburg ska göras kortare. Så länge Tyskland håller sitt löfte om en ny järnväg med dubbla tågbanor så kan de lyckas, men alltså först år 2021.

Projektet har också stor betydelse för Finland, säger VD Claus Baunkjaer. Finland har stor export och import med Tyskland och Holland att nyttan borde vara stor, när man kan spara in flera timmars körtid med varorna.

Hela Europa drar nytta, anser de ansvariga bakom projektet. För den som gillar människors och varors fria rörlighet är Fehmarntunneln en önskedröm.

Diskussion om artikeln