Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tarja Halonen firar midsommar i stan

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 18:13.
Tarja Halonen 19.6.2013
Bildtext Bilden är en arkivbild från 2013.

På Hagnäs torg har hundratals människor samlats på förmiddagen för att ladda upp inför midsommarhelgen. Bland dem träffar vi också president Tarja Halonen och Pentti Arajärvi, de har valt att stanna i Helsingfors över helgen.

President Halonen berättar att hon och Arajärvi passade på att besöka torget innan festen på Marudd drar igång.

– Vi ska ut till stugan i koloniträdgården i Marudd. Festen börjar redan på eftermiddagen och mot kvällen blir det mer fest och bastu, säger Halonen.

Hon berättar att det var vädret som avgjorde var de firar midsommar i år.

– Vi har firat midsommar på olika ställen. Då och då har vi varit i Karislojo, men när vädret är så här ostadigt blev det Marudd.

Hon berättar att de är sent ute eftersom Arajärvi nyligen kommit hem från en resa i Norge. Arajärvi är ändå själv nöjd över att få vara i stan under helgen.

– Ockå Helsingfors är en fin stad att fira midsommar i, säger han.

Tradition för många

Många vi talar med på Hagnäs torg säger att midsommaren i stan är en tradition, och att Helsingfors just den här helgen är som vackrast.

Hyvingebon Timo Uosmanen säljer bastukvastar vid en bil på torget. Han berättar att det är en familjetradition som pågått i över 40 år.

– Jag har stått här varje midsommar sedan jag var en liten pojke och sålde kvastar med farsan. Nu har jag mina egna söner med. Det hör midsommaren till att vara just här på Hagnäs torg och träffa gamla bekanta.

Uosmanen binder bastukvaastarna på traditionellt sätt utan extra snören eller ståltråd. Han säger att det är så som kunderna vill ha det.

– Vi säljer alla kvastar vi bara orkar binda upp. Men om en timme är de slutsålda, och då åker jag hem till Hyvinge och firar med bastubad, säger han.

Läs också: Midsommar i stan? Här är våra bästa tips!