Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cosmisk sensation!

Från 2014
Uppdaterad 21.06.2014 00:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Costa Rica chockade fotbollsvärlden - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det skulle vara omöjligt men nu är det sant: Costa Rica fortsatte segertåget mot Italien och är klart för åttondelsfinal i fotbolls-VM. England, som gick in i VM med höga förväntningar, är redan utslaget trots att laget har en match kvar att spela.

Dödens grupp. Det kallades grupp D inför fotbolls-VM i Brasilien. Och det blev det sannerligen, men på ett helt annat sätt än man avsåg i förhandsspekulationerna.

För första gången någonsin ingick tre tidigare världsmästare i samma VM-grupp. Italien, Uruguay och England skulle göra upp om de två avancemangsplatserna, medan Costa Rica inte skulle ha särskilt mycket att säga till om, tyckte experterna.

Tji fick de. Costa Rica mejade ner Uruguay med 3-1 i VM-öppningen, trots att uruguayanerna ledde i halvtid, och på midsommarafton avväpnade Costa Rica mäktiga Italien, som knappt kom någon vart i hettan i Recife.

Frågan är om öppningsmatchen mot England i Manaus ännu tyngde i de italienska benen - så tempofattigt var spelet, så låg var rörligheten bland Gli Azzurri. Samtidigt spelat Costa Rica överraskande högt då de försvarade och gav sällan det utrymme som särskilt Andrea Pirlo hade velat ha för att slå sina farliga stickare.

Italienarna väntade redan på halvtid då Costa Rica slog till i den 44:e matchminuten. Junior Diaz skickade i väg ett läckert inlägg från vänsterkanten mot den bakre stolpen, och Bryan Ruiz fanns på plats för att nicka in bollen i mål, via ribban.

Symptomatiskt för det italienska spelet var att de knappt tvingade Keylor Navas till en enda kvalificerad räddning i andra halvlek, trots att hela fotbollsvärlden väntade sig en forcering av världsmästarna från 2006. Nu är frågan: ska Italien lyckas knipa minst en poäng av Uruguay i sin avslutningsmatch i gruppskedet eller ska VM sluta i ett liknande debacle som för fyra år sedan?

Det får vi veta på tisdag, då grupp D knyts ihop. England, däremot, vet redan nu att inget kan rädda dem - inget de gör mot Costa Rica på tisdag räcker för att återuppliva deras VM-dröm, som slockande i Recife på fredagen.

Costa Rica kan i stället njuta en stund och ladda om inför åttondelsfinalen som väntar dem om drygt en vecka, oavsett hur det går i England-matchen. Då ställs costaricanerna mot något av lagen i grupp C - Colombia, Elfenbenskusten, Japan eller Grekland. Känns inte som ett helt oöverkomligt hinder det heller, oavsett vilket av dessa manskap det blir.