Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Thriller slutade oavgjort

Från 2014
Uppdaterad 22.06.2014 22:08.
Programmet är inte längre tillgängligt

Tyskland och Ghana bjöd på fotbollsunderhållning då den är som bäst. Andra halvlek var en 45 minuter lång energiurladdning, och när dammet lade sig stod det 2-2 på ljustavlan.

Förväntningarna var höga mötet mellan Tyskland och Ghana i grupp G i fotbolls-VM. Ändå överträffades alla förväntningar när bägge lag satsade allt framåt, särskilt i andra halvlek. Det kunde ha blivit 4-4 men matchen slutade 2-2 och Ghana är nära att slås ut ur VM.

Efter nederlaget mot USA var Ghana pressat att vinna över Tyskland, som mejade ner Portugal med 4-0 i sin första VM-match i Brasilien. Tyskland ville å sin sida säkra avancemanget till åttondelsfinal, vilket ledde till VM:s kanske mest underhållande match hittillls.

Trots att det var mållöst i halvtid bjöds det på pigg anfallsfotboll även under de första 45 minuterna. 26 minuter in i andra halvlek stod det redan 2-2, men trots att bägge lagen anföll frenetiskt under återstoden av matchen och riskerade stort i defensiven blev det inga fler mål.

Mario Götze nick-knäade in 1-0 för Tyskland sex minuter in i andra halvlek. Den ghananska kvitteringen lät dock inte vänta på sig - Andre Ayew gjorde sitt andra mål i VM tre minuter efter det tyska ledningsmålet, och nio minuter senare gick Ghana upp i 2-1-ledning genom Asamoah Gyan.

Den tyska chefstränaren Joachim Löw reagerade snabbt och bytte in både Bastian Schweinsteiger och Miroslav Klose, och belöningen kom omgående. Bara minuten efter bytena fick Tyskland en hörna, och Klose styrde in bollen efter att Benedikt Höwedes skarvat den mot mål.

Bägge lag hade ett antal vassa målchanser under de återstående 20 minuterna, och Ghana hade bland annat en kontring med tre man mot två alldeles i slutminuterna av matchen, som man sumpade då Jordon Ayew valde att hålla i bollen i stället för att spela en friställd Asamoah Gyan.

Efter slutsignalen kippade hela Estadio Castellao och fotbollsfans världen runt efter andan, och så gott som samtliga 22 spelare som fanns på planen verkade uppenbart besvikna. Det här var en match som alla ville vinna och en match som få lär glömma i första taget.

För Tyskland innebär resultatet att oavgjort räcker för avancemang när laget avslutar gruppspelet mot USA, oberoende av hur det går i de övriga matcherna i gruppen.

Trots den fantastiska insatsen mot Tyskland har Ghana däremot inte längre avancemangsplatsen i sina egna händer. Om USA vinner över antingen Portugal på söndag eller Tyskland i sin avslutningsmatch så är Ghanas chanser att nå åttondelsfinal oerhört små.

Miroslav Klose nådde två milstolpar tack vare sitt framgångsrika inhopp. Han gjorde nu sitt 15:e VM-mål genom tiderna och går upp som delad etta i alla tiders VM-skytteliga tillsammans med brasilianen Ronaldo. Klose blev samtidigt den tredje spelaren i världen som har gjort mål i fyra olika VM-slutspel - de två andra är Pele och Uwe Seeler.