Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Isis rycker fram i västra Anbarprovinsen i Irak

Från 2014
Uppdaterad 23.06.2014 05:55.
Beväpnade män vakar över irakier som flytt våldet i staden Mosul.
Bild: EPA/STR

Den radikala islamistgruppen Isis har intagit flera städer i den vidsträckta Anbarprovinsen väster om Iraks huvudstad Bagdad.

Islamisterna erövrade sent igår kväll staden Rutba som ligger 150 kilometer från den jordanska gränsen.

Rutba är den fjärde staden i provinsen som Isis har intagit sedan i fredags. Städerna Qaim, Rawah och Anah erövrades under fredagen och lördagen.

Alla erövrade städer domineras av sunnimuslimer som stöder Isis eller andra sunnimuslimska milisgrupper som samarbetar med Isis.

Isis har också erövrat en gränsövergång vid gränsen mellan Irak och Syrien och gruppen kontrollerar sedan tidigare staden Fallujah och delar av provinshuvudstaden Ramadi.

Isis hotar också Hadithadammen vid Eufrat

Den irakiska armén har sänt ytterligare 2 000 soldater för att försvara Hadithadammen vid floden Eufrat som är viktig för hela elnätet i Irak.

Anbarprovinsen omfattar en fjärdedel av Irak och provinsen sträcker sig från Bagdad till den syriska, jordanska och saudiarabiska gränsen.

Striderna i provinsen har också försvårat trafiken på den livliga motorvägen från Bagdad till huvudstad Amman.

Under veckoslutet har det också rapporterats om fortsatta strider i Diyalaprovinsen norr om Bagdad och kring staden Tal Afar nära Mosul.

Anbarprovinsen i Irak.
Bildtext Anbarprovinsen i Irak.
Bild: Yle

Iran motsätter sig USA:s intervention

Irans högste ledare, ajatollah Ali Khamenei, motsätter sig att USA blandar sig i konflikten i Irak.

Khamenei som har sista ordet i alla utrikes- och säkerhetspolitiska frågor säger att Iran bestämt motsätter sig en utländsk intervention i Irak.

- Vi accepterar det inte, eftersom vi tror att Iraks regering och religiösa ledare kan göra slut på upproret, säger Khamenei i ett uttalande till landets officiella nyhetsbyrå Irna.

Han sa att amerikanerna försöker hålla Irak under sin kontroll så att landets leds av USA:s hantlangare.

Enligt Khamenei handlar konflikten inte om religiösa grupper utan om dem som vill att Irak stannar kvar i USA:s läger och dem som eftersträvar ett självständigt Irak.