Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Så jag började tala finlandssvenska

Från 2014
Uppdaterad 11.08.2014 10:10.
Herman Lindqvist framför en blommande syren, en av vegas sommarpratare 2014
Bildtext Herman Lindqvist är en av Vegas Sommarpratare 2014
Bild: Yle/Heidi Grandell-Sonck

- Längtan har gått som en röd tråd genom hela mitt liv, ungdomens längtan efter äventyr, kärlek och resor förde mig långt berättar Herman Lindqvist i sitt sommarprat. Herman Lindqvist är känd för oss som populärhistoriker, författare och journalist.

Redan som tioåring, hemma i Helsingfors, stod det klart för Herman att det enda yrke man kunde ha var journalistens, helst utrikeskorrespondentens. Och så blev det, med första stationering i Prag för Aftonbladet.

Herman Lindqvist 2014 - Spela upp på Arenan

- Mer än tjugo år drog jag från krig till katastrof, jag rapporterade från nära håll från mer än tjugo olika krig i Asien, Mellanöstern, Afrika, Central- och Sydamerika. Och jag njöt av varje sekund, samlade på mig en allt större erfarenhet av krig, nöd, död och elände.

En stor del av Herman Lindqvists sommarprat handlar uttryckligen om det älskade jobbet som utrikeskorrespondent. Han avslöjar att drivkraften ingalunda var pressfrihet eller längtan efter att delge sanning utan snarare en längtan efter spänning, stilla sin nyfikenhet och dämpa äventyrslusten. Beslutet och önskan om att lägga av och komma hem skedde i Libanon mitt under pågående krig. I sitt sommarprat bjuder Herman Lindqvist på en spännande berättelse hur han tog sig ut från Beirut och i säkerhet.

Växte upp i Helsingfors

Barndomen och ungdomsåren bodde Herman Lindqvist i Helsingfors i och med att fadern skulle bli press- och kulturansvarig på den Svenska Beskickningen i Helsingfors. Några år blev totalt 19 år för familjens del.

- Det var ett skyddat och priviligierat liv vid Salutorget i Helsingfors ... ett slags rikssvenskt Skansen i det finlandssvenska Helsingfors.

Skoltiden började däremot mer dramatiskt. Första dagen blev Herman nedslagen på skolgården för att han talade rikssvenska. Han fick snabbt veta att rikssvenskar är fega. De hade inte varit med i kriget då finnarna svalt, kämpade och dog.

- Det vara bara för mig att torka blodig näsa samt börja prata finlandssvenska. Så blev jag tvåspråkig på svenska, på rikssvenska och finlandssvenska.

Bland annat den här musiken spelar Herman Lindqvist i sitt sommarprat:

Herman Lindqvist sommarpratar den 4 juli kl. 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Mer om ämnet på Yle Arenan