Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det är i störtloppsbackarna Andreas hör hemma

Från 2014
Uppdaterad 11.08.2014 10:07.
Andreas Romar är en av Radio Vegas sommarpratare 2014
Bild: privat

Ett enda litet misstag kostade honom hela säsongen. OS i Sotji - allt. En enda dålig sväng. Nu gällde det för alpinåkare Andreas Romar att hitta motivationen att fortsätta träna.

Andreas Romar 2014

24:01

Andreas Romar är 24 år och alpinåkare från Smedsby i Korsholm. I sitt sommarprat berättar han om sin väg från platta Österbotten till de höga och branta störtloppsbackarna.

Som ung pojke ville Andreas testa på alla möjliga idrottsgrenar. Dessutom spelade han gitarr och gick i bildkonstskola. Så kom den vinterdagen när Andreas Romar hittade skidåkningen. Det var en annons i Vasabladet. Året var 1996 och det var Vasa skidklubb som annonserade.

Andreas hade visserligen åkt skidor några gånger i Lappland och USA, men nu gällde det att ta sig uppför hissen i Öjberget. Inte det lättaste, men Andreas lyckades. På den vägen är han. Men backarna har blivit betydligt längre och brantare.

Minnen och den första pokalen

I sitt sommarprat minns Andreas Romar den första pokalen, träningarna i Öjberget, tävlingarna i Finland och utomlands. Han berättar hur roligt det var att skida och åka snowboard. Ibland missade Andreas nästan själva tävlingen eftersom han och kompisarna hade så roligt att åka offpist och pröva alla backar och ”hoppor” vid sidan av tävlingsbanorna.

Andreas berättar om svårigheten att ta sig från europacupen till världscupen, att få till det i racen.

- Antingen åkte man bra, men kom inte ända ner eller så kom man ner, men för långsamt.

Han berättar också om några störtlopp där det kunde ha gått riktigt illa och om mindre olyckor, brutna tummar och så vidare. Och förstås, hälen. I en träning en tid före OS i Sotji.

- Hade tränat hårt hela sommaren. Hade nytt material, åkte bra och snabbt. Kände mig stark. Ändå fungerade det inte. Ett litet misstag kostade mig hela säsongen. En enda dålig sväng.

Andreas Romar beskriver känslan när han försöker vara motiverad, förmå sig att hitta på aktiviteter och träna medan lagkamraterna tävlar.

- Tuffaste har inte varit att titta på tävlingarna, utan att se på alla bilder som kompisarna sätter ut på internet. Bilder från OS. Bilder från tävlingarna. Bilder från träningarna. Och inse att det är där jag hör hemma. Det är där jag borde vara och inte sitta på motionscykeln och titta på när det regnar därute.

Andreas Romar sommarpratar den 3 juli kl. 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat i Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan