Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Catwalk i fiskskinn

Från 2014
Uppdaterad 11.08.2014 10:21.
Marja Rak är en av Radio Vegas sommarpratare 2014
Bildtext Marja Rak är en av Vegas Sommarpratare 2014
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Kläder av fiskskinn, catwalk på solvarma klippor i Österbotten, en graviditet som man inte läser om i babytidningarna och ett arbetsliv som samtidigt är en livsstil. Kläddesigner Marja Rak berättar om sin färd från finska Harjavalta till svenska Jakobstad.

Marja Rak 2014

22:13

Marja Rak är konstmagister och kläddesigner. Hennes slutarbete var en kollektion av kläder i fiskskinn.

Hon mötte sin man Jonas och det uppstod ljuv musik mellan Jonas från Jakobstad och Marja från Harjavalta.

- Vår förstfödda, Mathilda, har format vårt liv rätt mycket. Då jag blev klar från Konstindustriella högskolan, var jag gravid. Ett rutinmässigt blodprov berättade att vårt bilvande barn eventuellt har Downs syndrom.

Marja och hennes man uppmanades att fundera på saken och överväga abort.

- Vi vakade en natt och bestämde oss att vi tackar och tar emot barnet, oberoende. Nästa ultraljusundersökning visade också vattenskalle och klumpfot hos fostret. Vi fick mer eller mindre order att ta fostervattenprov, för barnets skull. Svaret var Downs syndrom. Då fortsatte undersökningarna som visade ett jättestort hjärtfel, som borde opereras så fort barnet föddes. Prognosen för att hon överhuvudtaget överlever fram till födseln var dålig. Till vård- och omsorgssidans nästan harmfulla förvåning envisades vi trots allt med att inte göra abort.

- Hur kunde man överhuvudtaget kräva av oss att ta ställning över hennes liv? Vilket grymt krav att ställa på unga kommande föräldrar. För oss fanns aldrig det alternativet, hon skulle få sin chans.

Matilda föddes tio veckor för tidigt men det visade sig att hon hade varken klumpfot eller hjärtfel.

-Vi var verkligen så glada över henne att läkarna och psykologen ville ha ett allvarligt samtal med oss. Har ni faktiskt förstått att ni har en prematur som dessutom har Downs Syndrom? Ja det hade vi!

Företagandet – en livsstil

- Hela den här processen har gett oss massor med mod också att vara företagare - våga ta lån, tro på sina egna idéer och våga satsa. Oftast gäller det ändå bara pengar, det är inte fråga om liv och död.

Som ung studerande trodde Marja Rak att livet som kläddesigner skulle vara typ ”bold and beautiful” - göra karriär och fixa några barn, så där lite med vänster hand.

Finne i svenska Österbotten

- Inte ens i mina vildaste fantasier hade jag tänkt att jag skulle flytta till svenska Österbotten, ha tre svenskspråkiga barn och dessutom ha svenska som hemmaspråk. Eller mina barn är egentligen fullständigt tvåspråkiga, med dem har jag väldigt konsekvent talat finska. Jag kan nog sjunga på svenska, men kvällssagor går alltid på finska. För mig är det känslospråket som jag kan paja och pussa och trösta med och fortsätta traditionen med de barnsånger och ramsor jag själv har lärt mig som barn.

Bland annat den här musiken spelar Marja Rak i sitt sommarprat:

Marja Rak sommarpratar den 11 juli kl. 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan