Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Parkeringsproblem i Bromarv

Från 2014
Uppdaterad 24.06.2014 08:39.
Vättlaxvägen i Bromarv
Bildtext Problematisk parkering på Vättlaxvägen i Bromav.
Bild: Yle/Minna Almark

På lördag firas Bromarfnatten i Skärgårdshamnen och då blir parkeringsproblemet i byn extra akut när hundratals mänskor parkerar sina bilar längs med vägar och på gräsmattor.

Guy Ranta
Bildtext Guy Ranta
Bild: Yle/Minna Almark

Guy Ranta är ordförande för Bromarv frivilliga brandkår och enligt honom kan det vara svårt att ta sig fram med utryckningsfordon bland alla bilar. Värst är läget på vägavsnittet nedanför kyrkan, säger han.

Radio Vega Västnyland: Parkeringsproblem i Bromarv

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det är den som är proppen under Bromarfnatten. Vägen är ganska smal och det är ett dike på ena sidan och skog på andra sidan vägen. Om man parkerar på båda sidorna om vägen så ryms det högst en bil mellan dem och en brandbil är stor. Det blir lätt kaos om den rycker ut och det kommer en bil emot, säger han.

Parkering nära hamnen

Enligt honom parkerar folk olovligt längs med vägen eftersom det inte finns parkeringsplatser i byn. Vid stora evenemang parkerar folk dessutom uppe vid FBK:s hus även om det inte är en allmän parkeringsplats.

- Jag hoppas att stan hittar en lösning på det här problemet, säger Ranta. Det skulle vara viktigt att parkeringsplatsen finns i närheten av hamnen eftersom folk vill parkera så nära som möjligt. Men problemet är att marken i hamnens närhet är privatägd.

Enligt honom diskuteras parkeringsproblemet inom Bromarv FBK om somrarna efter vaje större evenemang.

- Om vintrarna är det ju inget problem. Men diskussionen kommer upp då man ser hur folk parkerar, säger han.

Utvecklingsprojekt på gång

Stefan Mannström
Bildtext Stefan Mannström
Bild: Yle/Minna Almark

Bromarv FBK:s hus ligger några hundra meter från Skärgårdshamnen, där det mesta händer under sommaren. Om lördagar är det sommartorg och inkommande veckoslut ordnas Bromarfnatten där. Ett evenemang som lockar hundratals mänskor och deras bilar.

Stefan Mannström är ordförande för Wättlax byaråd och han berättar att ett större projekt som går ut på att utveckla hamnområdet är i startgroparna.

Det var för ett år sedan, då generalplanen för Bromarv centrum också förnyades, som byarådet skickade in en skrivelse till staden och bad om att få en helhetsplan för området. För tillfället söker staden någon som kan utföra planeringen, så några detaljer finns inte ännu, poängterar Mannström.

- Det måste ske en utveckling i Bromarv, säger han. För Bromarvs del är det främst turismen som man måste satsa på och då är Skärgårdshamnen ett moment som man kan utveckla för att locka turister hit och för att få ungdomarna att stanna i byn.

Plats för gästerna

Enligt Stefan Mannström är parkeringen ett problem som måste åtgärdas.

- Vi hoppas att om vi får en planering för hamnområdet, så får vi också både långtids- och korttidsparkering, säger han. Just nu kan jag inte säga hur parkeringen ska utvecklas, men den bör absolut göra det. Om vi inte har parkeringsplatser så kan vi inte heller bjuda gäster hit till byn.

Mannström tror att det blir en livlig diskussion om parkeringen.

- Folk har olika åsikter och det är bra. Vi vet att vi kommer att ha stora dialoger speciellt med de mänskorna som bor här året om, säger Mannström. Just nu kan vi i alla fall inte delge någon något om planerna eftersom det inte finns konkreta planer till pappers ännu.

Stefan Mannström uppskattar att det finns en plan för hamnområdet om ett till ett och ett halvt år och om ungefär fem år så gissar han att konkret arbete av något slag har kommit i gång.

Diskussion om artikeln