Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

86 förlorar jobbet på Rettig Värme i Jakobstad

Från 2014
Rettig i Jakobstad
Bildtext Rettig i Jakobstad
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Totalt 86 personer förlorar jobbet på Rettig Värme i Jakobstad. På måndag kom det slutliga beskedet att företaget lägger ned produktionen av radiatorer i Jakobstad.

Samarbetsförhandlingarna berörde 110 anställda. Av Rettig Värmes cirka 130 anställda sägs 86 personer upp. Tjugo av dem får pensionsarrangemang. Företaget säger i ett pressmeddelande 38 anställda kommer att fortsätta arbeta för Rettig Värme inom marknadsföring, försäljning och kundtjänst. Några anställda har hittat nytt arbete.

Företaget har infört ett program för att hjälpa de som berörs av uppsägningarna att hitta nya arbetsmöjligheter.

Orsakerna till nedläggningen är enligt Rettig Värme den avtagande efterfrågan på panelradiatorer i Europa, överkapacitet och höga produktionskostnader i Jakobstad.

Rettig ICC koncentrerar den nuvarande produktionen av sina 33mm radiatorer i Jakobstad till Rettig ICC:s fabrik i Rybnik i Pole. Tillverkningen av Milo elradiatorer flyttas till Biache-fabriken i Frankrike eftersom en majoritet av kunderna för denna produkt finns i Frankrike. Produktionen av konvektorer flyttas till fabriken i Hull i Storbritannien där företaget också har oanvänd kapacitet.

Produktionen av radiatorer i Jakobstad läggs ned inom ungefär ett halvt år.