Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya regeringen lovar lösa problemet med elektroniskt ID

Från 2014
Uppdaterad 25.06.2014 05:48.
Elektronisk identifiering med till exempel bankkoder.
Bildtext Elektronisk identifiering ska åter upp på agendan i det nya regeringsprogrammet
Bild: Yle/Johan Gullmets

Statsminister Alexander Stubb (Saml.) och den nya regeringen har lovat att få rätsida på problematiken kring elektroniska identifieringsbevis, som har funnits i regeringsprogrammet i flera år utan att ha nått resultat. Det finns krav på mera konkurrens, lägre pris och ett enhetligt system med gemensamma avtal.

I dag erbjuder allt fler instanser sina tjänster via nätet. För att använda oss av nättjänsterna måste vi också kunna identifiera oss via nätet.

Konsumenten kan i dag välja mellan tre olika sätt att logga in på de virtuella tjänsterna. Antingen identifierar man sig med hjälp av bankernas nätkoder, med hjälp av statens elektroniska identifieringskort eller via mobilen.

Statens chip-kort fick föga stöd

Det statliga alternativet med elektroniska ID-kort är inte särskilt populärt i Finland. Eftersom chip-kortet kräver tilläggsutrustning i form av en separat kortläsare, är kortet för komplicerat för konsumenten att använda.

- Det är inte lätt att använda identifieringskortet för att du måste ha kortläsare. I dag sköter vi ärenden mer och mer via mobiltelefon och tabletter, som inte har yttre kortläsare, säger Reijo Svento, VD för kommunikations- och informationsteknikens centralförbund FiCom.

Bankkoderna mest populära när konsumenten säger sitt

Inte heller mobiloperatörernas alternativ att identifiera sig med simkort har fått mycket luft under vingarna. I stället är det bankernas så kallade TUPAS-system med nätkoder som står för hela 96 procent av marknaden i dag.

Eftersom bankerna har en stark position på marknaden, syns det också på priset. Bankernas system är mycket dyrt och kostar staten miljoner euro.

Det enda sättet att sänka priset och samtidigt hitta ett system som faller konsumenten i smaken är att öka konkurrensen, menar Svento. Men konkurrensen är svår att få igång när bankerna sitter på en så stor marknadsandel.

- Staten säger att det inte finns tillräckligt med konkurrens och att prisnivån är för hög. Största orsaken är att bankerna har så pass stark position på marknaden.

Tungrott projekt ska nu i hamn

Projektet med de elektroniska identifieringsbevisen har funnits i regeringsprogrammet i tre år utan att man kommit till några resultat.

Ett av den nya regeringens löften är nu att en gång för alla hitta en lösning på problemet, som inte bara handlar om att sänka priset utan också att få till stånd gemensamma avtal för alla operatörer.

En ny arbetsgrupp bestående av tre ministerier får nu på sitt bord att tillsammans med representanter från bankerna, operatörerna och befolkningscentralen hitta ett enhetligt system som är billigare för staten, men samtidigt enkelt för konsumenten att använda.

- Meningen är att hitta ett system, ett avtal, mera konkurrens och lägre prisnivå, säger Svento.

Diskussion om artikeln