Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vindkraft sänker fraktfartygens energiförbrukning

Från 2014
Uppdaterad 24.06.2014 06:33.
Ny vindkraftsteknik ska hjälpa fraktfartyg att sänka energiförbrukningen.
Bildtext Den gråa nästan 20 meter höga roterande cylindern kan hjälpa att sänka kostnaderna för sjöfartsindustrin.
Bild: Yle/Jesper Alm

Ny vindkraftsteknik sänker fraktfartygens energiförbrukning. Det lovar företaget Norsepower som idag, tisdag, lanserar ett vindkraftverk med nygammal teknik.

– Tidiga tester som vi har gjort på Åbo reparationsvarv i Nådendal visar att vindkraftverket kan sänka frakfartygens med så mycket som 20 procent säger Norsepowers vd Tuomas Riski. Jag har fullt förtroende att anläggningen kommer att fungera nu då den testkörs ute till havs.

Vindkraftverket använder så kallad flettner rotor teknik som med hjälp av vinden beroende på förhållandena skapar under- eller övertryck som i sin tur blir energi som driver fraktfartygen. Tekniken har funnits i flera år men har nu förbättrats.

– Tekniken är gammal men vi har moderniserat och förädlat den med hjälp av det finländska kunnandet inom högteknologi, säger Riski. Marknadspotentialen är enorm och det här kan bli en stor grej inom sjöfarten.

Rederiet Bore ska som första rederi testköra anläggningen ombord fraktfartyget Estraden.

– Vi måste testa alla nya lösningar som kan ge oss en konkurrensfördel och sänka våra kostnader, säger vice verkställande direktör Jörgen Mansnerus som ansvarar för Bores marinenhet. Jag är redan nöjd om anläggningen sänker fartygets förbrukning med fem procent på årsnivå.

Enligt Mansnerus står sjöfartsindustrin inför stora utmaningar då svaveldirektivet träder i kraft den första januari nästa år. För rederierna betyder det en rejäl kostnadsökning som nu måste kompenseras med bland annat svavelrenare och vindkraftverk ombord.

– Fungerar tekniken tror jag nog att den här sortens anläggningar kan bli en vanlig syn på fraktfartyg i framtiden, säger Mansnerus.