Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Printal-anställda i Hangö sägs upp

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 15:56.
Aluminiumtuber från Emballator Tectubes.
Bildtext Aluminiumtuber från Emballator Tectubes.
Bild: Emballator Tectubes

Nu är det klart att hela tubverksamheten i Hangöföretaget Printal övergår i det svenska företaget Emballator Tectubes. Produktionslinjerna och annan utrustning flyttas från Hangö till Hjo i Sverige och 80 anställda i Hangö sägs upp.

Printal tillverkar aluminiumtuber och aerosolburkar. Köpet betyder att det svenska företaget tar över två tredjedelar av verksamheten i Hangö. Printal Oy fortsätter att producera aerosolburkar för specialapplikationer.

Radio Vega Västnyland

1:25

Marianne Niskanen har jobbat på fabriken i 38 år, hela sitt yrkesverksamma liv. För henne var beskedet en hård, men väntad smäll.

- Visst känns det jobbigt säger Marianne Niskanen, som också deltog i samarbetsförhandlingarna. De inleddes kort efter att tubtillverkningen i april köptes upp av Emballator Tectubes.

Jobb i Sverige erbjuds

Under förhandlingarna försökte man också hitta andra lösningar, som skulle ha hållit produktionen kvar i Hangö,

- Vi kom med egna förslag, men i slutändan ansåg de nya ägarna att produktion på två orter skulle bli för dyrt. Nu flyttar produktionen successivt till Hjo i Sverige. De anställda i Hangö har erbjudits 20 arbetstillfällen i Sverige.

- Själv är jag inte på väg till Sverige, men för de yngre är det ett helt bra alternativ, säger Niskanen. I Hangö är chanserna att hitta nytt jobb dåliga, man får söka sig annanstans, konstaterar hon.

Kunderna prioriteras

Bildtext Tillverkningen av aerosolburkar fortsätter på Printal
Bild: YLE/Mikael Wikström

Printals vd Pertti Hakala säger i ett pressmeddelande att det här till slut var enda möjligheten och att Hangöfabriken kommer att stöda processen.
-Våra kunder ska inte bli lidande, utan det här är början på något nytt.
I pressmeddelandet säger Hakala att linjerna ska överföras på bästa möjliga vis.

Båda enheterna har gått med förlust och det här var enda möjligheten att skapa en långsiktig och livskraftig tubproducent i Norden, sägs det i pressmeddelandet.

Flytten sker successivt i slutet av året och det byggs upp säkerhetslager på båda enheterna för att trygga leveranserna av tuber till kunderna.

Printal har producerat upp till 80 miljoner aluminiumtuber årligen och omsättningen har varit mellan 10 och 11 miljoner euro per år.

Artikeln uppdaterades på tisdag morgon med antalet anställda som sägs upp.

Diskussion om artikeln