Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Kungsvägen

Från 2014
Uppdaterad 24.06.2014 13:51.
Bild: Yle/ Maria Wasström

Det här är en unik dokumentation av våra kulturhistoriska miljöer längs kungsvägen från Åbo österut. En resa i realtid som sträcker sig över sex timmar och som ger oss tid att stanna till vid historiska platser, träffa lokala personer och höra berättelser om kungsvägen och invånare och trakterna under vägens 800-åriga historia.

Hela resan flygfilmas från ca 100-meters höjd med helikopter, de vackra krokiga partierna görs med motorcykel och ibland också häst och kärra. Det här ger dig en chans att uppleva helt andra perspektiv av resan från Åbo, via Ekenäs, Helsingfors, Lovisa och vidare till östgränsen. Hela resan skulle sändas i sin helhet, men också senare som en programserie över fyra program.

Varför?

Vi tror att detta kunde vara ett fascinerande sätt att berätta om något, som för många, känns bekant och väldigt nära. En chans att uppleva något väldigt vardagligt och lokalt med nya ögon. Vi är mycket nyfikna på om detta kunde fungera och hoppas du säger vad du tycker nedan!

”Förr var Kungsvägen Finlands viktigaste trafikled, vare sig det gällde gods eller post, kungar eller bönder, i kortege eller till fots. Nu vill vi ge det här dels bortglömda stråtet en synlighet genom nya perspektiv - helikopter, motorcykel och häst”.

Lämna gärna dina kontaktuppgifter om du vill bli kontaktad under vidareutvecklingen i höst.