Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Resa längs EU:s östgräns

Från 2014
Uppdaterad 24.06.2014 13:50.
Kvinna i östeuropa
Bild: yle

En serie i åtta delar inspelad längs EU:s östgräns. Från Finland i norr till Moldavien i söder, med Kerstin Kronvall som vår reseledare. Vi träffar vanliga människor och upplever hur politik och beslut i praktiken påverkar vardagen i länder som bland andra Ryssland, Ukraina och Ungern.

Vi ger bakgrund, insikt och åsikter kring den säkerhetspolitiska oro som råder i Europa idag. Serien fokuserar på följande områden; barn, språk, skola, trygghet, fattigdom och framtiden.

Varför?

Vi vill ge dig en uppfattning om vad livet på olika håll inom och utanför EU innebär och vi tror det är viktigt att visa och förstå att människor i grunden är likadana överallt, men att livsvillkoren inte är rättvisa eller jämlika. Vi ser ett värde i att höra och förstå dem som lever i de områden som nu, igen, är skådeplatsen för politisk oro.

- Gång på gång har jag sett hur slumpen avgör vilka möjligheter människor har. Den som till exempel föds i en liten by i Finland har vattenledning och avlopp i sitt hem, på ryska sidan av gränsen är det brunn och slaskhink som gäller. Jag vill beskriva hur människor upplever sina liv under så olika stjärnor, säger Kerstin Kronvall.

Lämna gärna dina kontaktuppgifter om du vill bli kontaktad under vidareutvecklingen i höst.