Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Neymar ovärderlig för Brasilien

Från 2014
Uppdaterad 24.06.2014 13:05.
Programmet är inte längre tillgängligt

Efter en halvdan säsong i Barcelona var Neymar ett frågetecken inför VM. Kunde 22-åringen hantera den enorma pressen? Med fyra mål på tre matcher har Neymar tystat alla kritiker. Det blev två mål i 4–1-matchen mot Kamerun.

Med nio ligamål för Barcelona reste Neymar hem till Brasilien med ett helt lands förväntningar på sina axlar. Den kvicka och hala brasilianaren har ändå överträffat alla förväntningar.

Trettiofyra minuter in i matchen mot Kamerun gick Neymar upp i skytteligaledning med sitt fjärde mål för turneringen. Det 35:e i landslaget. Tjugotvå år gammal. Det är otroliga siffror.

Brasilien gick in till matchen som enorma favoriter. Kamerun hade inget att spela för efter att ha kammat noll i de första matcherna.

Värdnationen inledde turneringen med 3–1 mot Kroatien, men efter det planade formkurvan ut med 0–0 mot Mexiko. Laget hade alltså en del att bevisa inför de fanatiska hemmafansen i huvudstaden Brasilia.

Kliniskt av Neymar

Brasilien inledde mycket riktigt högintensivt och orsakade genast oro i Kameruns svajiga backlinje.

Det tog inte länge innan utdelningen kom. Med tjugo minuter på klockan styrde Neymar in ett precist inlägg av Luiz Gustavo. Barcaspelarens tredje mål i turneringen.

Men Kamerun visade upp kampvilja med att kvittera tio minuter senare. Joel Matip kunde enkelt bredsida in 1–1 på Allan Nyoms välslagna inlägg.

Sedan högg fintkungen Neymar till igen. Efter en soloräd avslutade han säkert och överlistade Charles Itandje för andra gången på en dryg halvtimme.

Den hårt kritiserade Fred gjorde sitt första VM-mål i början av den andra halvleken. Tvåmålsledning till Brasilien och matchen i praktiken över.

Brasilien går alltså till åttondelsfinal som gruppetta. Där ställs landet mot uppstickaren Chile.

Resultat:
Kamerun–Brasilien 1–4
Brasilien: Neymar, 17, 34, Fred, 50, Fernandinho, 84
Kamerun: Matip, 26