Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Åttiotalet gjorde mänska av mig

Från 2014
Uppdaterad 20.08.2014 14:24.
Filmregissör Ulrika Bengts i bild
Bildtext Ulrika Bengts är en av Vegas Sommarpratare 2014
Bild: Bengts/Cata Portin

- Det låg optimism i luften. Det är min generations goda fé-gåva. Förvissningen om att om vi bara kavlade upp ärmarna, spottade i nävarna och hjälptes åt skulle allt bara bli bättre och bättre och bättre.

Ulrika Bengts 2014

27:26

Så inleder filmregissör Ulrika Bengts sitt sommarprat i Radio Vega. Det är en generationsskildring, ett försök att komma underfund med varför vi blev som vi blev, och varför världen idag ser ut som den gör.

Hon bjuder oss lyssnare på en tidsresa som sträcker sej från 1960-talets österbottniska landsbygd till 2010-talets Los Angeles. Med upptäckarlusten i fokus besöker vi butiksbilar, bensinstationer, the Doors replokal i LA, Kåren i Åbo och Dödens ö.

- Jag älskade bilar, vägar, bilfärder. Kromen och lacken. Doften av bensin. Den klibbiga känslan av baksätets galonklädsel. Att vara på väg: vem vet vart?

Hör om Batmandyrkan, skogsfobi, hur man pimpar ett par Algotsjeans och förlorar sej i elegisk skräckfilmssorg i Ulrika Bengts sommarprat den 18 juli kl. 10.05 och 18.03 i Radio Vega.
Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Bland annat den här musiken spelar Ulrika Bengts i sitt sommarprat:

År 2013 var filmen Lärljungen Finlands kandidat i Oscarsnomineringen till Bästa utländska film. Ulrika Bengts stod för regin och det var hennes andra långfilm.
Läs också: På fyrön hör ingen dig skrika

Mer om ämnet på Yle Arenan