Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Jag saknar mammatjatet så det gör ont i hela kroppen

Från 2014
Uppdaterad 19.12.2014 10:56.
Jeanette Björkqvist är en av Vegas sommarpratare 2014
Bildtext Jeanette Björkqvist är en av Vegas Sommarpratare 2014
Bild: Susanna Vainioranta

Journalisten Jeanette Björkqvist talar om moderskap och moderskärlek i dubbel bemärkelse. Hon berättar om den enorma tröttheten och de svarta tankar som dyker upp när det lilla spädbarnet inte kan sova. Jeanette talar också om saknaden efter sin egen mamma, som nog lever, men efter en hjärnblödning inte längre är samma mamma.

Jeanette Björkqvist 2014

20:55

- I dag ska jag tala om moderskap, om min egen mamma, om förluster och sorg.

En sak som grämer Jeanette Björkqvist är att hon inte lyssnade, hörde eller memorerade allt det som hennes mamma ville tala om. Det som var viktigt för mamman. Begravning, testamente, råden hur man uppfostrar barn, receptet på kantarellsåsen, mammatjatet.

- Det där tjatet som jag nuförtiden ibland saknar så att det gör ont i hela kroppen.

Jeanettes mamma fick en omfattande hjärnblödning i maj 2012.

Min flicka kunde inte sova

Jeanette berättar också om sin tid som nybliven mamma. Den där fantastiska babytiden som hon gick miste om eftersom den lilla flickan inte kunde sova. En stor del av det första året försvann i ett hål av sömnlöshet och utmattning.

- Den nyblivna mamman satt där i ett hörn och grät i kapp med barnet.

Den allra första tiden fanns Jeanettes mamma ännu där, det vill säga den tiden när Jeanettes mamma ännu kunde prata. Mommo hjälpte, vandrade runt med den lilla sömnlösa flickan och tvingade sin egen dotter i säng.

Pappan

Jeanette Björkqvist pratar kort också om sin pappa, en pappa som drack på veckosluten och som misshandlade sin fru.

- Det är klart att det måste ha funnits bra stunder med pappa också. Men av någon underlig orsak kommer jag inte ihåg dem.

Melankoli och tacksamhet

Fortfarande är Jeanette ledsen över de ombytta mammarollerna. Men hennes mamma verkar ha kommit till ro. Numera sitter hon i rullstol. Tal- och skrivförmågan har inte kommit tillbaka, men hon tränar hela tiden.

Vännerna påminner om att de fortfarande finns kvar. Jeanettes lilla baby är idag en busflicka på 2,5 år och så finns mannen där. Som haft oskäligt mycket med sina egna grejer, men som ändå orkat. Och funnits där när det varit som jobbigast.

- Det finns såna där ensamma kvällar där jag tillåter mig själv att vältra i självömkan en stund. Men uppriktigt sagt tycker jag det är ganska bortkastat att göra det numera.

Bland annat den här musiken spelar Jeanette Björkqvist i sitt sommarprat:

Jeanette Björkqvist sommarpratar den 14 juli kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Radio Vega sänder Jeanettes sommarprat i repris den 30.12.14 kl 16.08

Mer om ämnet på Yle Arenan