Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Colombia utmanas av Japan

Från 2014
Uppdaterad 24.06.2014 13:30.
Mario Yepes, Colombia spelar mot Grekland i fotbolls-VM 2014
Bildtext Lagkapten Mario Yepes är en av Colombias kämpar.
Bild: epa

För Colombia har årets VM hittills varit en succé utan like. Landet är redan klart för åttondelsfinal och vill säkert förlänga segersviten till tre. Japan ligger på en poäng och behöver, förutom seger, också hjälp av Grekland som borde besegra Elfenbenskusten för att japanerna skulle ha en chans till avancemang.

Japan - Colombia, klockan 22.30 i TV2
Svenskt referat: Jonas Lindholm

Förutsättningar: Colombia är klart för åttondelsfinal och kan vinna gruppen på målskillnad även om laget skulle förlora i dag. Japan måste däremot vinna för att ha någon chans att avancera. En uddamålsseger räcker inte ifall Elfenbenskusten tar en poäng av Grekland, och om Elfenbenskusten vinner så är Japan utslaget oavsett resultat i denna match.

Håll koll på: När Colombia har kontrat har det ibland sett ut som om laget är uppdelat i två jämnstora team: fem spelare stannar hemma medan fem anfaller för fullt. Avståndet mellan de två lagdelarna kan ibland bli 40-50 meter, vilket är väldigt ovanligt i internationell fotboll. Det är ytor som Japan gärna vill utnyttja eftersom laget hade så svårt att komma igenom och runt det grekiska försvarsblocket i lagets senaste match.

Visste du att: Bara en spelare i den colombianska VM-truppen hade spelat en enda VM-match före årets turnering: reservmålvakten Farid Mondragon, som är 43 år gammal och hann vara med i bägge Colombias två senaste VM-slutspel, 1994 och 1998.

Inbördes matcher: Lagen har aldrig tidigare mötts i VM. Den enda egentliga tävlingsmatchen lagen emellan spelades år 2003, då Colombia besegrade Japan med 1-0 i Confederations cup. År 2007 möttes de i en mindre turnering i Japan i en match som slutade 0-0. Colombias Mario Yepes och Japans Yasuhito Endo var med i båda matcherna.

Referentens tips: Colombia har övertygat hittills, såväl defensivt som offensivt, och det känns osannolikt att Japan skulle kunna resa sig och avancera från gruppen, särskilt som inte ens seger nödvändigtvis räcker. Japanerna brukar alltid kriga ända till det bittra slutet, men ifall Cuadrado, Rodriguez, Gutierrez och Ibarbo alla spelar så kan det nog trilla in några mål i den japanska buren. Gissar på 2-0 till Colombia, och det blir snarare fler mål än färre.