Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nils Torvalds avgår från Helsingforsfullmäktige

Från 2014
Nils Torvalds
Bildtext Nils Torvalds (SFP) har nu lämnat in sin avskedsansökan till Helsingforsfullmäktige.
Bild: Yle/Roger Källman

Nils Torvalds (SFP) avgår från Helsingfors stadsfullmäktige. Orsaken är att hans jobb som EU-parlamentariker i Bryssel tar för mycket tid. Torvalds valdes i slutet av maj till Bryssel för perioden 2014-2019.

- Jag har lämnat in min avskedsansökan och SFP:s fullmäktigegrupp är informerad om saken. Det går inte att sköta jobbet som fullmäktigeledamot samtidigt som man är Europaparlamentariker i Bryssel. Det blir som att spela teater, säger Nils Torvalds till Yle Huvudstadsregionen.

Men tidigare funderade du på moralen i att avgå då du ändå valts till fullmäktige?

- Jo, men det handlar om att kunna sköta jobbet, säger Torvalds.

Jan D. Oker-Blom, som är första suppleant, kommer nu att bli ordinarie fullmäktigeledamot. Laura Finne-Elonen blir därmed första suppleant.

Torvalds blev ordinarie fullmäktigeledamot i Helsingfors i september i fjol då Astrid Thors avgick efter att hon valdes till OSSE:s minoritetsombud. Han har sedan dess varit närvarande på ett fullmäktigemöte.

Han blev i sin tur ordinarie ledamot i Europaparlamentet i juli 2012 efter att Carl Haglund valdes till partiordförande och försvarsminister. I EU-valet i slutet av maj i år blev han omvald för den kommande femårsperioden.

Läs också:

Torvalds: Jag skulle vara en dålig fullmäktigeledamot
Hautala och Halla-aho avgår från Helsingforsfullmäktige
SFP:are vill sitta på två stolar - går inte, säger Heidi Hautala